Снимки

- Д-р Кунчев, докъде стигнаха пробите с водата и вярно ли е, че сте поискали да ви бъде оказана помощ от СЗО?

- Всъщност ние имаме достатъчно подготвени специалисти. Затова просто помолихме на базата на опита на други страни да получим становища и да видим как да решим проблема, да се проучи какви технологии за пречистване се използват в други страни. Общо взето, това не се отнася толкова до Министерството на здравеопазването. Опитваме се да бъдем полезни на комисията в парламента и на ведомствата, които имат отношение към проблема.

- Кога ще излязат резултатите, има ли промяна в срока?

- Няма промяна. От Института по ядрени изследвания на БАН обещаха това да стане до 9 юни. Сега отново го потвърдиха. Така че се надяваме към края на седмицата да имаме резултати за това какви радионуклиди те изолират. Само на тази база можем да изчислим т.нар. индикативна доза, която е крайният показател за това дали водата е годна за питейни нужди или не.

- И едва тогава ще решите какви мерки трябва да се предприемат?

- Точно така. Бих казал, че доста се спекулираше с въпроса и според мен напразно уплашиха хората. Разбирам, че когато се говори за уран и радиация, това е обичайна реакция, но тук говорим за такива дози, които не биха оказали някакво въздействие върху здравето. Шансът е 1:100, ако пиете по 2 литра на ден и то в продължение на 70 години само от този водоизточник. Това са изчисления на Световната здравна организация. Тогава, ако имате наднормена алфа активност, шансът да развиете някаква неоплазма на база на тази вредност е 1:100. Но това, което получаваме от водата като доза от обща радиоактивност от околната среда, е 10%. Затова идеята е да влезем в този показател 0,1 милисиверт годишно. Иначе можем да получим радиокативност от много други неща - от въздух, от почвите, строителни материали, космическо лъчение и какво ли още не. Така че наистина говорим за изключително ниски дози и не може да става дума за пряко и директно отношение към здравето. Но така или иначе, след като има максимално допустими концентрации за урана, трябва да ги спазваме. Ако е над 0,3 мг/л, водоизточникът трябва да се спре и да се търси вода от другаде. Така постъпиха в Хасково, във Велинград и на още няколко места. Когато обаче става дума за алфа активност, това не е показател за автоматично спиране, но трябва да се направи изследване на радионуклиди. Ако се окаже, че дозата е приемлива, водата може да се използва отново за питейни нужди.

- Но там, където е имало наличие на уран и е имало проблем, не трябва ли все пак да се намери трайно решение? Все пак след време отново можем да изпаднем в същото положение.

- Това е така. Общо взето, местата, в които се среща уран, а те са същите, в които навремето е имало уранодобив, са ясни. Те са в Хасковско, Пловдивско, Ямболско. И в предишни изследвания сме имали отклонения, но те са били близки до нормите и не се е налагало да се вземат драстични мерки. Сега отклонението е повсеместно и има дори в Благоевградско, Пазарджишко и др. На какво се дължи това, не мога да кажа. Много настойчиво питахме геолози и хидролози, но те са на различни мнения. Повечето казват, че ако има малко по-интензивно просмукване след по-интензивни валежи, се увличат повече частици от скалите, които съдържат уран и други вещества. Между другото, Хасково е типичен пример за това, защото позволихме два дни водата да изтича в реката и новите проби показаха наистина занижение. Може би това също ще бъде един от начините за решение на проблема. Но на много места ще се излезе трудно от тази ситуация и в бъдеще е възможно да има завишени стойности. Ние не правим компромис и където има, спираме водоизточниците, но това поражда пък други проблеми, както е в случая в Хасково - водни режими, опасност от други заболявания. Затова ще подготвим предложения за изработване на национален план, тъй като инвестициите, които се изискват, са доста сериозни. В повечето случаи не са по възможностите на ВиК или на малките общини. Тогава е необходима намеса на държавата. Така че на някои места проблемът ще се реши с нови кладенци, на други - само с пречиствателни съоръжения. Но в големи градове като Хасково може изобщо да не се намерят достатъчно добри водоизточници и тогава трябва да се мисли за снабдяване с вода от други водоснабдителни зони.

- Вече се изграждат нови кладенци в Хасково, нали така?

- Точно така, но нещата не стават бързо. Тези кладенци ще помогнат, но нямаме гаранция, че и в тях няма да има отклонение в показателите след време.

- А изисквали ли сте данни за заболеваемостта в райони с наличие на уран във водата?

- Искали сме такива данни, но не може в никакъв случай да се прави извод, че дадено заболяване се дължи на състава на питейните води.

- Кажете какво сочи епидемичната обстановка в страната, за какво да внимаваме в сезона на кърлежите и комарите?

- Няколко неща трябва да обобщим. Що се отнася до морбили, нещата продължават да се развиват бавно и постепенно в сравнение със съседни страни като Румъния. Явно вирусът рядко среща неимунизирани деца. Вече трети месец той беше съсредоточен в Пловдивско, в Пазарджик има вече 5-6 случая, а в Монтана един шофьор вкара вируса от Румъния и зарази децата си. Но в никакъв случай не вървим към национална епидемия, както преди няколко години с над 20 000 души. Напротив, ситуацията се овладява, но това ще е точен показател какво е имунизационното ни покритие. Извън морбили трябва да имаме предвид две неща. Едното е вълната на респираторни инфекции, която премина. Тя обаче не бе добре отразена в статистиката, тъй като протича сравнително леко и хората не търсят медицинска помощ - преминава с лека температура няколко дни и кашлица, която продължава 1-2 седмици. Що се отнася до кърлежите, статистиката сочи, че случаите са по-малко от миналата година. Това обаче се дължи на едно закъснение на сезона, заради по-ниските температури. За сметка на това паднаха доста дъждове и смятам, че след 2-3 седмици ще има скок на случаите с лаймска болест и марсилска треска. От началото на годината има около 60 случая на лаймска болест, но повечето от тях са през последните няколко седмици.

- А има ли опасност от взрив на салмонела?

- Винаги има опасност при неспазване на хигиенни условия. Особено в заведения за обществено хранене. В повечето случаи салмонелата идва от продукти като птиче месо, яйца. Ако контролът там е по-сериозен, няма проблеми. Заболяването е голям бич за Западна Европа, при нас се среща рядко. Но при общественото хранене с такива продукти за кратко време могат да се заразят много хора.

- Има ли някаква опасност за децата след отпадането на реимунизацията за туберкулоза?

- Никаква. Ние сме страната с най-много реимунизации и според мен беше време това да се случи. При тази заболеваемост не се налагат толкова реимунизации. По-скоро става дума за проба манту, която се прави повторно, ако е отрицателна. Според мен може да се мисли за още едно последващо съкращаване, за да се приближим към европейските критерии. Но това го казвам само като идея, експертите трябва да си кажат мнението.

- Какво трябва да имат предвид родителите за децата си, за какво да внимават сега?

- Децата трябва да спазват добра личната хигиена, особено когато са на море или зелени училища. Когато няма възможност да мият ръцете си, да използват мокри кърпички на алкохолна основа, защото вирусите са слабо издръжливи на алкохолни дезинфектанти.

 

 

Визитка:

 

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).