Снимки

Древен гроб с части от скелет откриха археолозите в така наречения „Град на Слънцето“ край село Ангел войвода в община Минерални бани, станал известен с прякора си „Малкия Перперикон“. Разкопките ще продължат до края на лятото под ръководството на доц. д-р Здравко Димитров от Археологическия институт с музей към БАН. Предполага се, че тленните останки са на древен жрец, но все още няма точна датировка. Гробът е доста дълъг, но за съжаление ограбен, казаха участници в разкопките.

Той е изсечен в скалите между саркофага и християнската църква, разкрита миналата година в древното поселище Града на Слънцето.

След като разкриха каменните плочи, археолозите намериха остатъци от череп и малко кости – част от лопатката и бедрените кости.

Досега при разкопките са открити водохранилището и една от стълбите, водещи към укреплението и църквата на върха на хълма.

В „Хасара“ има множество скални ниши с датировка от времето на траките. По-късно са изградени византийската крепост и ранно християнската църкава. Крепостта защитаваща древното светилище и селището, възникнало около него е била изоставена, тъй като няма следи от превземане или опожаряване. Заедно с византийската крепост „Свети дух“ в Минерални бани бастионът е защитавал златните мини, които изобилстват в района от дълбока древност. Двете укрепления са били част от общата фортификационна система, защитавала северозападната граница на Византийската империя, по време на създаването и укрепването на Първото Българско царство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха изпълнител за тикет системата на София

Консорциумът „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще изгражда електронната система за таксуване в градския транспорт на София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Консорциумът е получил 100 точки по изброените в поръчката показатели и е обявил най-ниската цена за изпълнение – 73 248 150 лева без ДДС.

Ваканциите и изпитите - на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg