Снимки

Не само тялото ни се нуждае от тренировки, за да е в добра форма. Същото важи и за мозъка. За да бъде той в добра кондиция, е важно всеки ден да отделяме поне по 15 минути за упражнения.
Мисловните процеси се подобряват от аромата на розмарин, босилек и хвойната. Мързелив начин да събудим мозъка е да капнем малко масло с някое от тези ухания върху аромалампа и да вдишваме. Така нашият мозък ще получи стимул за целия ден. Наред с това трябва да го изправяме и пред други предизвикателства. Например всеки ден да мием зъбите с различна ръка (в понеделник с дясната, във вторник с лявата и т.н.) или пък да се облечем в пълна тъмнина, оставяйки всичко на усещането от допира. Подобни неща са закачка за ума и помагат за изграждането на нови връзки между различни нервни връзки на мозъка. Друга такава игра е за 1 минута върху лист да направите 5 триъгълника с дясната ръка, а след това за още 1 минута – 5 кръга с лявата. По този начин развивате и двете мозъчни полукълба.
Концентрация
Едно от нещата, на които трябва да обръщаме специално внимание, е способността ни да се концентрираме въпреки наличието на шум и отвличане на вниманието. Начин да изпробваме това е като си пуснем силно музика и се опитаме да се абстрахираме от нея, рецитирайки стихотворение, което знаем наизуст. С напредване на възрастта, вниманието може да намалее, което ни прави по-податливи на разсейване и по-малко ефективни при извършването на няколко задачи едновременно. Чрез комбиниране на дейности стимулираме мозъчната дейност. Всеки ден поне за 2 минути трябва да се опитвате да се „изключите“ от действителността. Концентрирайте се в една точка, гледайте само в нея и се опитайте да прогоните всички мисли. За 90 секунди трябва просто да се взирате в нищото, без да мислите, да се разсейвате, да говорите. Друга игра, която изпитва вашето внимание изисква да напишете върху бял лист няколко цвята. Уловката е, че когато изписвате думата „син“ трябва да използвате химикал или флумастер с друг нюанс напр. червен. Напишете поне пет цвята, а след това се опитайте бързо и без прекъсване да прочетете думата, без да обръщате внимание на това с какъв цвят е изписана тя.
Памет
От огромно значение за мозъка е и тренирането на паметта. Тук също има различни игри, които могат да ви помогнат. Например ако на път за работа минавате по един и същ маршрут, опитайте се всеки ден да откривате нещо ново. Независимо дали това е боклук на земята, който вчера не е бил там, или пейката в парка е боядисана в друг цвят – търсете различното. Друго упражнение – опитайте се бързо да хвърлите по едно око на всичко, което виждате около пред себе си, без да се въртите, но може да използвате периферното си зрение. Не се спирайте върху нещо конкретно повече от няколко секунди. Това упражнение помага да забележите много подробности, които преди са ви убягвали. След това затворете очи и избройте всичко, което можете да визуализирате. Правете това всеки ден, като целта е да увеличавате броя на споменатите предмети. Подобна е и тази игра – помолете някого да нареди пред вас 10-20 малки предмета. Вижте ги за минута, а след това партньорът ви трябва да премахне един или два от тях. Погледнете ги отново и открийте липсващите предмети. Или пък помолете някой да ви прочете 20 думи с пауза от 10-15 секунди. След това се опитайте да ги възпроизведете.
Въображение
Не на последно място за мозъка важно е въображението. За да го развивате, играйте на асоциации с приятели. Също така можете да си изберете снимка в интернет, на която има няколко човека. Гледайте я не повече от 20 секунди. После се опитайте подробно да опишете всичко, което помните – къде е снимана, в какво положение са хората, с какво са облечени и т.н. Това упражнение тренира визуалната памет. Накрая измислете някаква история – как тези хора са стигнали до там, какво са правили преди или след снимката, какви са имената им и т.н. Друго упражнение пък изисква някой близък да ви каже дума, без значение дали предмет, животно, растение, но не и човек. От вас се изисква да затворите очи и да си представите думата до най-малкия детайл, а след това да я опишете. Харесайте си някои от тези игри и ги практикувайте редовно, не само, защото е полезно за мозъка ви, а и защото е приятен начин да се отърсите за миг от ежедневието и ангажиментите си и да се позабавлявате.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.