Снимки

И тазгодишният избор на победил в българската „Евровизия”, песента Bones на специално сформирана за конкурса група Equinox, доказа, че няма как надпреварата да премине без съмнения и обвинения. Щом финалният избор стана ясен, се появи и недоволството, този път от страна на Вида Пиронкова – автор на конкурентния проект Rebirth. Основните подозрения на композиторката са в прозрачността на регламента. „Всеки иска да види журито, което ще го оценява. Защо е това тайно гласуване, защо са тези чужди експерти?“, риторично запита пред „Монитор“ наследницата на големия художник Енчо Пиронков. Тя заяви и готовност да напише писмо до парламентарната комисията по култура с искане за прозрачност в правилата и разследване на избора на победител.

 

Основните й съмнения

 

в честността на избора идват от телефонен разговор с певицата Жана Бергендорф, която беше вокалист и на песента Rebirth. “След като получих писмото от БНТ, че не сме одобрени за разглеждане от втората комисия, веднага го препратих на всички в екипа, включително на Жана. Ден по-късно тя ми се обади щастлива, че отива да пее в друг проект. Загадката е как отива да пее в друг проект, ден след като е минала тази селекция от чуждестранната комисия. Беше убедена, че парчето им ще бъде избрано от българските оценяващи. Авторът на песента Борислав Миланов я поканил да замени момичето, което я изпълнявало преди това. Как ще подмениш изпълнител, дори в група? Откъде знаеш, че твоята песен ще спечели?“, не се притеснява да разкрие Пиронкова.

Тя подкрепя съмненията си с тезата, че продуцентският екип, работил по Bones, е същият, който печели тазгодишната надпревара в Австрия – единствената друга страна с тайна селекция. Вида Пиронкова вече е махнала гласа на Жана от композицията си и ще търси нов вокал, защото „тази подмяна е много съмнителна и Жана знаеше всичко предварително“.

 

Един от авторите на Bones

 

Борислав Миланов обаче не крие, че Бергендорф не е била единственият вариант за женски вокал на проекта му. „Но Жана беше от самото начало в моята концепция като първа опция за изпълнител. Подадох проекта с името на Жана в първия срок до 20 декември. Дали тя е уведомила Вида, не е моя отговорност. След като песента ми беше избрана от първата комисия, се обадих на Жана да седнем и да решим дали финално остава тя като вокалист“, сподели Миланов в интервю за „Монитор“, което може да прочетете в събота (17 март).

БНТ останаха лаконични по темата, като представител на дирекция „Връзки с обществеността“ сподели единствено, че на 6 февруари на всички продуценти и творчески екипи са изпратени писма с оценките от международната комисия, придружени с персонални коментари. До този момент в БНТ не е постъпил нито един въпрос за процедурата по избора и няма да коментират преразказани лични мнения.

Правилата на родното издание на музикалното състезание бяха публикувани на официалната страница на БНТ преди старта на приема на проекти. Там ясно е разписано, че кандидатите трябва да представят готов цялостен проект за песен, видео и сценично представяне. Конкурентите ще бъдат разгледани първоначално от панел от чуждестранни експерти с опит в „Евровизия” и представители на музикалния бранш, които ще ги оценят в онлайн платформа с точки от 0 до 10. Всички кандидати събрали над 7 точки ще бъдат разгледани от комисия с участие на представители на БНТ. Изрично е разписано в правилата, че поверителността на участниците е гарантирана, т.е. изборът е таен. „До онзи ден не знаехме кои са хората в тази втора комисия от БНТ. Всичко е толкова замаскирано и потайно. На 20 декември подадох документите си и бях първа, а на другия ден удължиха срока. Имало 100 участника. Къде са? Твърдят че 13 песни са допуснати до първото жури. Кой преди това е изслушал тези 100 песни“, не спира да пита Вида Пиронкова. Тя заяви, че за нея е обидно чужди хора да избират българската песен, защото нямат нашата мелодика. И е решена да поведе борба за подмяна на правилата на родния конкурс. Иска той да стане явен и да се провежда с концерт, на който българите да видят всички песни-кандидати. Призна, че все още не е получила явна подкрепа от колегите си в музикалната гилдия.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Почивни дни с/без деца

Лятото е вече тук и е време да оставаме у дома все по-рядко и да се насочим към различните кътчета на страната ни. Може да се порадвате на цветни изживявания в нашите предложения за уикенда за малки и порастнали.

Фенка предложи брак на Павел

Най-смелото предложение, което рапърът Павел от дуото Павел и Венци Венц, е получавал някога от фенка било за брак. Момичето дори паднало на колене, но се наложило изпълнителят на „Само по татуси“ джентълменски да отклони въпроса на младата почитателка.