В 13 страни от Европейския съюз ситуацията в сектор „Животновъдство” е по-зле, отколкото при нас. Това се дължи на спада на приходите от повечето земеделски суровини, причинен от руското ембарго. Криза има както за българските земеделски производтели, така и за тези в останалите страни членки на ЕС. Няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността. Всички страни са в такава ситуация, като най-тежко е положението в млечния сектор. В голяма част от страните на ЕС има провинции, които са блокирани заради протести на земеделските производители.” Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева вчера преди началото на Националния консултативен съвет по животновъдство, който се проведе във Велико Търново. Министърът посочи, че от 2014 година цените в сектора постоянно падат. В края на 2015 г. в рамките на 2-3 месеца е имало стабилизиране на сектора, дължащо се на отпуснатия от ЕС пакет в подкрепа на животновъдите в размер на 420 милиона евро. Тези средства обаче не са довели до трайно подобряване на сектора. Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” можело да стане единствено и само, ако целият Европейски съюз започне да излиза от кризата. Министър Танева съобщи, че на 14 март в Брюксел се е провело заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, без обаче на него да бъдат взети някакви финални решения. Очаква се през юни да има ново заседание. Една от обсъжданите мерки е била да отпадне руското ембарго и да се проведат дипломатически разговори, за да се постигне това. Не е било одобрено искането на някои от новите страни членки за отпускане на финансов пакет за подпомагане на сектора.

„Към момента няма анонсиран европейски пакет за подкрепа. Всички искахме това, но не го получихме. Това, което комисията анонсира, подлежи на дебат през юни месец и ако се вземат решения, съответните регламенти ще подлежат на изменение. Това е решение, което не може да стартира веднага, но ние, като държава имаме право да дадем държавна помощ”, посочи Десислава Танева. Държавната помощ ще бъде отпусната по инструмента „de minimis”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Катар и Chevron Phillips до 2025 г. пускат най-големия химически завод в света

Катар и Chevron Phillips Chemical подписаха в понеделник договор за модернизация и изграждане на нови мощности в северната част на страната, като в резултат ще изградят най-големия химически завод в света, съобщават световните агенции.

САЩ вкараха в черния списък още 5 китайски IT-компании

САЩ добавиха в черния си списък още 5 китайски IT-компании, на които ще бъде забранено да бъдат продавани американски технологии, телевизия ABC, позовавайки се данни от търговското министерство на Щатите.