Снимки

Lockheed Martin спечели договор за $ 150 млн. с възможност за допълнителни $ 942 млн. за разработването и производството на две високоенергийни лазерни оръжия за американския военноморски флот. Новите системи ще комбинират първи по рода си високоенергиен лазер на Lockheed и интегрираното оптично заслепяващо устройство със система за наблюдение (HELIOS) за защита срещу безпилотни авиационни системи (UAS) с възможности за разузнаване, наблюдение и проучване от далечно разстояние (ISR), което се очаква да бъде доставено и монтирано на бойни кораби до началото на 2020 година.

HELIOS се базира на поредица оптични лазерни влакна, които се обединяват с помощта на спектрална лъчева система, създавайки един светлинен лъч с висока мощност. Използването на оптични влакна означава, че лазерът е в твърдо състояние и влакната може да бъдат навити, правейки оръжието по-компактно. Необходимостта от намаляване на вибрациите и осигуряване на нужното електричество за захранване на лазера изисква инсталирането му на сравнително стабилна платформа с подходяща генераторна мощност, изисквания които военните кораби покриват напълно.

Според Lockheed, HELIOS е първото лазерно оръжие комбиниращо високоенергиен лазер, способен да унищожи или да обезвреди UAS или малки лодки с ISR способност да идентифицира и проучва възможни цели от голямо разстояние. HELIOS може да действа и като заслепяващо оръжие, което може да ослепи сензорите на UAS, без да е необходимо да унищожава самото въздухоплавателно средство, както и разполага със система за управление на енергията и топлината за по-лесно интегриране с кораба, на който е монтиран.

Първият от двата лазера ще бъде доставен през 2020 година. Единият ще бъде инсталиран на разрушител от клас Arleigh Burke, а другият ще бъде изпратен за тестване в White Sands Missile Range, Ню Мексико.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Как ще намалят зависимостта към смартфона

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Забелязват се сходства, между предстоящите iOS 12 и Android P актуализации, като това са нови инструменти за ограничаване на нарастващата зависимост на потребителите от техните смартфони. Ето как големите компании в света на мобилните технологии ще се опитат да накарат потребителите да прекарват по-малко време, вторачени в дисплея на мобилния си телефон.

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.