Снимки

Г-н Ралев, повечето хора от страната свързват Пловдив със „Столипиново”, като не се знае, че в града има още три махали с преобладаващо ромско население. Две от тях – Шекер и Арман махалите, са на територията на район „Северен”. Всъщност Вие от години се борите срещу незаконното строителство в ромските махали и дори отнесохте люти клетви при едно от последните събаряния в Арман махалата.

-Да, това е точно така. Но искам да уточня, че моите действия срещу незаконното строителство са от години. Знаете, че в края на ноември 2011г. застъпих кмет, а през 2012г. започнах с констативните актове. Заповедите за премахване са от края на 2012г. и началото на 2013г. Друг е въпросът, че почти всяка заповед за премахване на незаконни постройки, се обжалва и вървят съдебни дела. Реално първото премахване започна през 2015г. и акциите срещу незаконното строителство продължават и до момента. Така че това е процес, който е видим от всички. В момента до моста на „Ален мак”, което предприятие вече не работи, е почти разчистено. Това е Арман махалата и там има още 9 незаконни къщи, които трябва да бъдат съборени. Но на фона на 25 къщи, колкото бяха преди акциите, плюс допълнителните стопански постройки, като например обори, гаражи и тоалетни, също незаконни, то вече 2/3 от площта е  разчистена.

-Говорим за събаряне на масивни къщи, повечето от които бяха на по 2 или дори по 3 етажа, доста красиви на външен вид, на които единственият недостатък бе, че са незаконни.

-Да, това са масивни къщи, които са били незаконно построени върху общинска земя. На 7 декември премахнахме незаконни гаражи в Шекер махалата, което дори не бе отразено от медиите. Дори аз самият вече не искам да се шуми, защото това се използва от разни организации да подават жалби в Страсбург. Преди 7 декември на ул. „Дилянка”, пак в Шекера, премахнахме 10-11 постройки: фризьорски салони, магазини, предверие към къща, тоалетна. Когато не са къщи, няма такъв голям медиен интерес. Но при нас това е процес, който няма да спре.

-Казахте „жалби в Страсбург”. Как приключват делата там?

-Има доста заведени дела в Страсбург, но благодаря на Господ и на юристите на район „Северен”, че до този момент не сме осъдени нито веднъж. Тоест, съдът в Страсбург не ни е спрял работата. Ние не бързаме. Изпипваме всички документи и доказателства, защото аз не бих допуснал държавата да бъде осъдена заради мен и да се плащат някакви пари на хора, които са извършили противозаконни дейности. Да, имал съм ограничителни мерки, но в решението се е казвало: „стоп, докато не изясним обстоятелствата”. Най-дългата ограничителна мярка бе около месец и половина, след което пак съборихме незаконната постройка. Слава Богу, съдът в Страсбург работи бързо. Падат ни се най-различни съдии – англичани, холандци, но и те, след като се запознаят с доказателствата, отсъждат в полза на район „Северен”. Вижте, тук не става дума за безимотни и много бедни хора, на които събаряме къщите. Точно обратното е. Обикновено те наемат скъпи адвокати и то не по един или двама, а често и по трима адвокати, за които се съмнявам да ги съветват безкористно. Подават жалби в съда в Страсбург. Това не са хора, които са социално-слаби и затова съдът в Страсбург не ме спря нито веднъж. Защото се оказва, че тези хора имат и други имоти, имат разпоредителни сделки с имоти. Една част от тях и то по-голямата са обезщетявани с жилища. През 80-те години на миналия век държавата е дала жилища в съседния блок на една част от гражданите, които са застроили с къщи общинската земя около блока. Без да имат право, защото и през 80-те години са се били самозаселили, те са получили жилища. Въпреки всичко, държавата ги е обезщетила. Тогава е било държавата, не общината. Повечето от тях продали жилищата си и отново застроили незаконно общинския имот. Други семейства се разделили – една част останали в апартамента, а другите слезли долу на поляната и вдигнали къщи.

-А следите ли каква е съдбата на семействата, чиито незаконни къщи са съборени. Повечето от тях имат малки деца. Къде отиват те, след като на прага на зимата остават без покрив?

- Никого не сме оставили на улицата. Гледах някакво телевизионно предаване как разкарват една циганка с три деца. Ами че тази жена въобще не е от Пловдив. Тя е от карловско село. Когато има акция по събаряне, я докарват тук с трите й деца да плаче и да се тръшка, а после пак си отива на село. Тя никога не е имала адресна регистрация в Пловдив. Те са намерили пролука в нашето общество ако щете, не само в законодателната система. От тези 25 незаконни къщи в Арман махалата, семействата в 7 къщи наистина нямат алтернатива и не са имали сделки с имоти. На тях сме осигурили или тепърва ще осигурим жилища, в които ще живеят и затова все още там има къщи, които не са съборени. Така мисля аз и с тази нагласа сутрин идвам на работа.

-А не просто разчистване на сметки? Люти клетви отнесохте при една от последните акции в Арман махалата, цитирам: „на пепел да станеш”, „удар да те убие”, „инсулт да те повали” и т.н.…

-Не, категорично! С кого да разчиствам сметки? Не си мислете, че го правя с някакво садистично удоволствие. Вярвате или не, но вечер, като се прибера вкъщи, не мога да спя. Кълнат ме по време на събарянията, после минавам през църквата. Слава Богу, само от началника, от Господа, имам страх. Ако беше леко, щяха да го правят и други колеги в страната.

-А защо не го правят?

-Ще Ви отговоря така, както съм отговарял винаги. Идвайки тук на 21 ноември 2011г., имах две възможности. Едната бе да застана на лесната страна и да се правя, че не забелязвам проблемите, трупани в последните 25 години. Другата бе да застана на страната на закона и да бъда принципен. За 99% от хората, които са ме подкрепили на кампанията за мястото. Бяхме 17 кандидат-кметове за район „Северен” и всеки казваше, че ако бъде избран, ще спазва закона, ще бъде принципен, ще вървим напред и т.н. Аз съм го обещал и го изпълнявам. За да мога утре да се изправя и да кажа: „хора, аз съм ви обещал това и това, изпълнил съм това”. Дори имам две обещания от десетките, които съм обещал, но още не съм изпълнил и сърцето ми е свито аз как ще се изправя пред хората и ще им кажа какво не съм успял да свърша. С какви очи ще им кажа: „ами да, аз ви обещах, ама не го изпълних”?

-Проследява ли се, след като бъде премахнато незаконно строителство, след година примерно, дали сградата не е вдигната отново?

-Много зорко следим и ако те четат медии, нека да знаят, че няма да позволим нещо, което е премахнато, отново да бъде построено. Имаше такива плахи опити. Но вече няма.

-Как се събирате парите, които изразходвате за събарянето на незаконните постройки?

-Даваме ги на частен съдебен изпълнител. Но обикновено те са много находчиви и нямат нищо на свое име. Съдия – изпълнителят може да опише къща, ако имате нотариален акт за нея. Обикновено хората имат къщи, но нямат нотариални актове. Давам Ви пример с незаконна къща, която в момента е на 5-членен състав на Върховен административен съд. Семейството от тази незаконна къща сега си е купило друга къща вътре в махалата. Но за нея нямат нотариален акт и юристите казват: „без нотариален акт, какво да им опишем и изземем?”. Същото е с колите – не са на тяхно име. Всички са разведени, а живеят заедно. Всички са с телкови решения. Аз Ви казвам - те не са виновни. Те са намерили най-малкото съпротивление и се плъзгат по него. Защо да ги виним, че са находчиви? Въпросът е ние, от администрацията, да застанем на принципна позиция, на страната на закона. И бъдете сигурни, че докато съм в този кабинет, това ще бъде моята позиция.

-Достатъчен ли е бюджетът на район „Северен” за справяне с примерно: дупки по улиците, облагородяване на паркове и градинки, нови детски площадки, изграждане на паркинги?

-И целият бюджет на община Пловдив да дойде в „Северен”, най-вероятно пак няма да е достатъчно, защото така е създаден човекът. Човешкото око запълване няма. За мен, нормалният бюджет на районно кметство е между 1 и 2 милиона лева. Под 1 милион лева ние не можем да удовлетворим исканията на гражданите, а над 2 милиона лева ние трудно ще ги управляваме.

Автобиографична справка:

-Роден през 1976г. в Тополовград,

-Завършил Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Бургас,

-Инженер-химик по образование,

-Има 2 специализации „Технология на водата” и „Водно-химични режими на ТЕЦ и АЕЦ”,

-семеен, с 2 деца – син на 9г. и дъщеря на 5г.

-Втори мандат кмет на район „Северен” в Пловдив

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.