Снимки

Хартиените удостоверения за данъчни задължения на фирми към Столичната община отпадат, обяви зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов вчера. Въпросните удостоверенията са едни от документите, които много често се изискват от фирмите при кандидатстване по различни процедури по Закона за обществените поръчки, както и по европейски проекти, обясни Барбалов. Информацията за задълженията сега се предоставя от кметството в хартиен вариант срещу 6 лв.

Барбалов разказа, че често се стигало до искания въпросния документ да се издава два пъти – един път от данъчните отдели на общината и втори от дирекции в общината. По думите му това допълнително натоварва фирмите кандидатстващи по проекти. Мярката е част от електронизирането на административните услуги. „Различните общински, държавни структури, които искат такива удостоверения да могат да си правят справката автоматично от общината. Като тук не говоря да пращат имейл и да получават отговор, което е вече сме го създали като възможност, а да имат възможност по електронен път да пускат заявки, има ли фирмата или няма задължения“, обясни зам.-кметът. В момента на „Московска“ 33 тестват вариантите за онлайн системата и се очаква в скоро време да бъде пусната.

За първите седем месеца на годината приходите в общинската хазна са 396,9 млн. лв., което е повече със 7,5 млн. лв в сравнение със същия период миналата година. Приходите до момента са 63% от годишния план на общината, отчете Барбалов. Той обяви, че от 2012 г. до сега има над 30 млн. лв. повече приходи без да са се променяли данъчните ставки в града. От данъците за превозни средства в касата на общината са постъпили 66,5 млн. лв., което е повече с 6,4 млн. лв в сравнение с миналата година. Барбалов обясни, че добрата събираемост на парите за моторните превозни средства се дължи на по-строгия контрол. Той даде за пример ограничението за минаване на технически преглед, без да е платен данъка на превозното средство.

От такса "смет", която е с най-голяма стойност, приходите от началото на годината са 131,9 млн. лв., или почти 70 % от годишния план, като се наблюдава ръст спрямо постъпленията за същия период на миналата година. "При данъка за придобиване по възмезден начин имаме 55 млн. лв. от началото на годината, което е с 2,7 млн. лв. повече от миналата година", съобщи Барбалов. Патентният данък налаган върху таксиметровите шофьори е донесъл 2,9 млн. лв. на общината.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лозан Панов стана адвокат на Иванчева

Скандалният председател на ВКС Лозан Панов се вживя в ролята на адвокат на още по-скандалната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която бе арестувана за подкуп и отстранена временно от поста.

80 ресторантьори на съд за авторски права

Приблизително 80 дела води сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор с некоректни ресторантьори, използващи музика на територията си без да заплащат за нея. „В момента сме в най-активния си период по водене на дела. Важно е да се отбележи, че около 60% от тези процедури в крайна сметка завършват със споразумение между двете страни и съответно – със сключване на договор“, каза изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Буря отнесе улици в Дупница

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Невиждана буря отнесе няколко улици и срина цяло стълбище в Дупница. До драматичната ситуация се стигна, след като през последните два дни в града падна огромно количество дъжд.