Снимки

При замърсяване на въздуха от 200 микрограма на куб. м финни прахови частици Столичната община предлага за един ден синята зона да се заплаща двойно. Зам.-кметът по екология Йоана Христова представи мерките за борба с мръсния въздух, които ще бъдат предложени за гласуване от Столичния общински съвет. Общината предлага конкретни стъпки, по които да се върви. Ако финните прахови частици надвишават нормите ще се въведе и безплатно паркиране на буферните паркинги срещу предоставяне на билет от градския транспорт. Друга мярка е издаване на „Зелен билет“ на стойност 1 лв. на ден за целия градски транспорт. Ако и това не даде резултат от Столична община твърдят, че целенасочено ще сигнализират КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност. Христова отчете, че автомобилния трафик след септември се е увеличил 6 пъти. 
Общината ще се опита да се пребори мръсния въздух и с плаващо работно време на администрацията. Ще се налага и пълна забрана на МПС-та и безплатен градски транспорт, ако в продължение на 14 дни по-леките мерки не успят да намалят замърсяването на въздуха под 200 микрограма на куб.м финни прахови частици. 
Общината ще анализира и ефекта от легналите полицаи. От „Московска“ 33 предлагат да се въведе такса за строителните машини в центъра от 60 лв. на месец.
Предвижда се и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Таксата за товарни автомобили над 4 тона да бъде 120 лв. месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева. Кметството има амбицията до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични. 
Общината ще сигнализира за възможността за вредните емисии на сайта си, на информационните табла за въздуха и ще разчита също на медийно оповестяване. 
Системата за ранно предизвестяване за замърсяване на въздуха с фини прахови частици е разработена от екип на БАН и определя механизма за конкретни действия при евентуални прогнозни превишения. Моделът ще позволява 48-часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически моедел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици в столицата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.