0

- Кандидатите за властта най-много в 23-ти МИР в София и Варна
- Сваляме маската пред СИК само за да ни идентифицират
- Тъмната стаичка с вход към стената

- Кандидатите за властта най-много в 23-ти МИР в София и Варна
- Сваляме маската пред СИК само за да ни идентифицират
- Тъмната стаичка с вход към стената

Около 6900 са кандидатите за депутати на предстоящия парламентарен вот на 4 април, показват данните от РИК по места. На 2 март изтече крайният срок за регистриране на партийните листи от страна на партии и коалиции, като водачите на някои от тях стана ясни в последния момент. За сравнение на вота през 2017 година кандидатите са били близо 4800, което на практика означава, че сега те са с около 2100 души повече. С една трета повече спрямо предния парламентарен вот реално са и допуснатите до участие в изборите формации – 31 коалиции и партии при 21 през 2017 г. Отделно има и четирима независими кандидати за депутати.

Най-късите листи реално са от 1 човек и са предимно от партии джуджета. Такива листи има в почти всички избирателни райони. Най-дългите листи са между 30 и 28 човека. Те са предимно в големите райони, които излъчват и най-много мандати – София. Варна, Бургас. Така например трите столични района трябва да излъчат общо 42 избраници. Именно затова и съвсем закономерно най-много са мераклиите за властта в един от тях - 23-ти МИР в столицата, където има над 450 душиа, следван от морската столица Варна с близо 430. Най-малко са в Кърджали и Разград, където са по около 120 човека. Иначе вече има и 13, които са заличени, защото са се отказали в последния момент, тъй като имената им са били засечени като членове на СИК или пък не е била представена декларация, че са съгласни да бъдат издигнати. Освен всички тези претенденти има и 4 независими кандидати.

Почти всички министри от кабинета от квотата на ГЕРБ са водачи

или на второ или на трето място в листите. Единствен извън тях остана културният министър Боил Банов. Иначе 13 от тях оглавяват листи, а трима – по две. Борисов по традиция също води две листи. В голяма част водачите на листите на БСП пък са досегашни депутати, както и 4 дъщери на социалисти, а в гражданската им квота има и бивши футболисти. На вота се очакват няколко драматични сблъсъка между двамата големи претенденти – ГЕРБ и БСП. Една от тях ще е в 25-ти МИР в София и в Пловдив-град. Там един срещу друг ще се изправят именно премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и соцлидерката Корнелия Нинова. Двамата ще премерят сили и в Пловдив. Освен тях обаче именно в 25-ти МИР ще бъдат и други председатели на партии – сред тях е Христо Иванов от „Демократична България“.

От ДПС пък решиха да влеят свежа кръв и на няколко места

заложиха на младежките си лидери

Така например шефът на младежката структура на ДПС Сезгин Мехмед ще е първи в Хасково, а във Велико Търново ще е Мъстън Мъстънов – шеф на местната структура на младежите. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по традиция е начело в Кърджали. Двама от евродепутатите на движението се впускат също в битката – Искра Михайлова е първа в Пазарджик, а Илхан Кючюк втори в 25-ти МИР. ВМРО заложиха освен на депутатите си, но и на силна гражданска квота в листите си.

По традиция Красимир Каракачанов ще води листата в Плевен, но и във Варна. В морската столица той ще се изправи срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и срещу Слави Трифонов, застанал начело на „Има такъв народ“. Телевизионен водещ е водач и в Стара Загора. Иначе „Има такъв народ“ заложи за водачи предимно на хора от екипа на Трифонов. Сценаристите му, също като него, водят по две листи. От НФСБ, които сега се явяват заедно с „Воля“, освен на депутати заложиха и на известни граждани. Именно под тази форма в листите им за София влезе легендарният треньор Димитър Пенев.

Тези избори ще минат под знака на пандемията и

за първи път при толкова строги мерки с цел опазване на здравето

и на изборните експерти, и на избирателите. Така тъмната стаичка в избирателните секции трябва да се постави така, че входът й да бъде обърнат към стена, като по този начин ще се избегне докосване на пердето. Предвижда се сградите, в които ще има изборни секции, да имат отделни входове и изходи и да са маркирани. Ако това е невъзможно, то трябва да се направят коридори за еднопосочно придвижване на избирателите. Ще има строг контрол и на входовете, за да се допускат в сградата само ограничен брой избиратели, а извън секцията трябва да има маркировка на местата за изчакване на всеки избирател. Маркировка ще показва къде избирателите да застават пред членовете на СИК. Здравните власти препоръчват прозорците на избирателната секция да се държат отворени или да се проветрява поне по 5-10 минути на всеки час. На входа на всяка сграда или на всяка избирателна секция трябва да бъде осигурен дезинфектант за ръце. Едновременно с това ще бъде измервана температурата на изборните експерти. Гласуващите ще трябва да носят задължително предпазни средства, ако нямат маска за лице, на входа на сградата ще им се предоставя. Маската ще се маха само за да бъдат удостоверени. Преди да гласуват с машина, ще трябва да дезинфекцират ръцете си, а след всяко използване на химикала тя ще се почиства. При гласуване с подвижна секция членовете на комисията носят защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, шлем, маска. Избирателят също ще трябва да носи маска и ще се подписва със собствена химикалка. Властите препоръчват предизборните кампании да се провеждат на открито, да се регулира броят на хората, агитационните материали да са на щандове за самообслужване, да се спазва дистанция.

Вот на „първа линия“: Лекарски сблъсък във Варна, Велико Търново и София

Знакови медици от първата линия в борбата срещу COVID-19 също се впускат в битката за депутати – една част като водачи, други като част от листите на дадена партия. Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще е начело на листата на ГЕРБ-СДС във Варна и Велико Търново. Проф. Григор Горчев - един от най-добрите специалисти в онкогинекологията в България - също е номиниран от ГЕРБ, но в Плевен. Съдовият хирург и шеф на болница Димитър Рунков оглавява листата на управляващите в Ямбол. По традиция пък шефката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар, ще е начело в Смолян. Трети в същата листа от гражданската квота е анестезиологът д-р Красимир Събев, който ще се бори за нов мандат в НС. Д-р Александър Чорбанов пък ще води две листи на „Има такъв народ“ във Велико Търново и в 23–ти МИР в София. Бившият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Димитър Раденовски беше включен в гражданската квота на БСП, а проф. Георги Михайлов ще води червената листа в Благоевград за втори мандат като депутат.  Междувременно се оказа, че пулмологът д-р Александър Симидчиев също ще се включи в битката за одобрението на избирателите, като е водач на листата на „Демократична България“ в София-област.

Спортистите и известните лица в надпреварата

Седем бивши футболисти влизат в битката за новия парламент. БСП ще играе с четирима. Това е бившата звезда на „Левски“ Емил Велев, екснападателят на ЦСКА Христо Марашлиев, както и Георги Георгиев и бившият халф на „Локомотив“ Пловдив Любомир Корадов, ГЕРБ издига бившия национал и капитан на „Левски“ Веселин Минев. А в листите на ВОЛЯ-НФСБ са самият Димитър Пенев, както и друга футболна легенда - Петър Жеков. В листите се открояват още щангистът Антон Коджабашев, номиниран от АБВ, и волейболистът Боян Йорданов от „Републиканци за България“.

Освен спортисти има и други известни личности. Журналистката от БНТ Люба Пашова влиза в листата на ГЕРБ за Кюстендилски избирателен район. Както и в този мандат, музикантът Калин Вельов и актьорът Евгени Будинов са част от кандидатите на ГЕРБ. Музиканти пък има в листите на ВМРО - Кристина Димитрова и Искрен Пецов, а сред кандидатите са бившият модел Евгения Калканджиева и актрисата Ернестина Шинова.

Музикантите Стоян Михалев, Васил Гюров и актьорът Веселин Калановски атакуват НС от „Демократична България“.