69 000 болни от хепатит С в България не знаят, че са заразени и сеят инфекцията. По официални данни, диагностицираните са 8000 души. Това съобщиха хепатолози от Университетсата болница „Свети Иван Рилски“ в София, които предприеха кампания за издирване на инфектираните, които не знаят и не се лекуват. Целта е те да започнат терапия колкото е възможно по-рано, тъй като в напреднала фаза хепатит С докарва цироза.

Кампанията е фокусирана върху хората между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

От изследваните 1810 проби от пациенти в болницата от средата на юли до момента, 44 са се оказали положителни като 14 от заразените са жени, а 30 – мъже.
26 от диагностицираните са преминали през Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият Център за лечение на вирусни хепатити в България, за допълнителни изследвания и назначаване на терапия. При 23-ма от пациентите е установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца. 18 от хората с положителен резултат на теста не са отишли за повторно изследване и консултация в клиниката. Според лекарите причината е в стигмата, която все още съществува около хепатит С. Според тях има и пациенти, които в момента нямат оплаквания, чувстват се здрави и не могат да повярват, че всъщност имат нужда от лечение. Съществува и една малка част, при която хепатитът не е основното им заболяване и те се лекуват на други места. По-подробните изследвания са показали, че 4-ма от приетите за лечение в Клиниката по гастроентерология пациенти са с напреднало чернодробно заболяване – чернодробна цироза. При двама от пациентите има данни за първичен чернодробен рак.

„Интересното е, че при снемането на анамнеза установихме, че част от тези хора от повече от 10 години знаят, че са инфектирани с хепатит С, но досега не са се лекували. Вероятно причината е в това, че не са наясно с новите терапии, които елиминират вируса в почти 100% от случаите, както и с факта, че това няма да им струва нищо, тъй като лечението са поема изцяло от НЗОК“, обясни проф. Красимир Антонов - специалист в областта на вирусните хепатити и председател на Българското дружество по гастроентерология, абдоминална ехография и ендоскопия. Само до преди няколко години, хепатит С се смяташе за почти нелечима болест. Сега срещу нея има отлични терапии“, увери той.

Всеки, който има съмнение, че може да е заразен, може да се изследва безплатно в работни дни, между 8.00 и 14.00 часа, в Централната лаборатория на болницата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Силата на „женското злато“ в студените дни

Твърди се, че египетската кралица Нефертити дължала своята красота на редовното използване на масло от ший. То е изключително ценно поради състава си и въздействието, което оказва върху кожата.

Започва кампания за ранно откриване на захарен диабет

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в Александровска болница в София организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин, съобщиха от лечебното заведение.

Измерват на промоция костната плътност в Университетската болница във Варна

Клиниките по образна диагностика и ендокринология в УМБАЛ „Св. Марина“ започват кампания за измерване на костната плътност, която ще продължи до 8 декември и ще бъде на половин цена, съобщиха от лечебното заведение.