Снимки

Когато чуем имената им, изпитваме онова приятно чувство за принадлежност и лека приповдигнатост. Могат да ни разплачат или усмихнат широко. Радват ни, когато споделят успехите си с нас. Карат ни да се гордеем, видим ли ги на стълбичката на първенците, окичени с медали или скромно позиращи за кадър, запечатал тяхно постижение. Това са най-общо характеристиките на успелите българи. Онази част от обществото, която с труд, постоянство и въпреки кризите, „лошатагодина и всякакви катаклизми успява да ни накара да се гордеем. Прословутият роден песимизъм и през 2016 г. не успя да надделее над успеха, медалите, отличията. България има своите герои. Ето и някои от най-ярките сред тях.

 

Спортът отново има своите герои

 

Грациите и Кобрата плениха хиляди сърца

 

Макар и все по-рядко да се случва, спортът ни даде поводи и през 2016 г. да се гордеем с изявите на български състезатели. Нежната част от родните спортисти бяха тези, които заслужиха повече признанието и уважението на феновете, но пък мъжете бяха представени от истински боец в лицето на Кубрат Пулев.

 

Цялата нация тръпнеше

 

в очакване какво ще се случи с грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика, особено след трагедията с Цветелина Стоянова. Ще успеят ли нежните създания да понесат огромното напрежение и очаквания към тях и да изпълнят мечтата си - да спечелят медал от олимпийските игри в Рио. Още повече че той им се бе изплъзнал преди 4 години в Лондон. Сега обаче Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и присъединилата се в последния момент Любомира Казанова бяха повече от убедителни. Те не само издържаха психически (особено след грешката в квалификацията), но отново плениха с грация, чар и сила. Тези момичета заслужиха огромното възхищение и уважение на публиката и специалистите не само у нас. Бенефисът им, наречен „Отборът“, напълни до пръсване 12-хилядната зала „Арена Армеец“ на митичната за българския спорт дата 17 ноември. А след него се разбра, че капитанката Маевска е играла след бъбречна криза и системи в болница. Най-малката – Казанова, която трябваше да навакса всичко за 3 месеца, водила подготовка и играла в Рио със счупени костици на ходилото. Треньорката им Ина Ананиева пък работила със сериозни здравословни проблеми. Но всички те издържаха и споделиха за проблемите си чак след като се отказаха. А сигурно има и други несгоди, за които само те си знаят.

Едно друго момиче плени със своята скромност.

 

Мирела Демирева спечели най-ценното отличие

 

– сребърно, за българския спорт от игрите в Рио, а преди това стори същото и на европейското първенство по лека атлетика в Амстердам. И го направи без излишна помпозност и изхвърляния, въпреки че всички я смятат за наследничка на Стефка Костадинова в скока на височина. Мирела показа на всички, че човечността е най-важна, като не пропускаше навсякъде да благодари на семейството си и на предишната си треньорка. При награждаването за „Спортист на годината” Демирева отново впечатли, като благодари и на себе си, че не се е отказала да преследва мечтите си, и даде кураж на всички, че могат да направят всичко, стига достатъчно да го искат и да работят за него.

Елица Янкова пък е момичето, което

 

поведе хорото на надеждата и успехите в Рио

 

В яловите откъм отличия първи 10-ина дни младата варненка пребори конкурентките си за бронза, който се оказа със златен оттенък за българския спорт. „Не мога да свикна с вниманието на хората и медиите. Предпочитам да съм си в залата“, призна след множеството интервюта и награди Елица.

Ивет Лалова изпраща не само най-силната си година, но и много обич и благодарност към феновете си.

Сред спортистите, които ни карат да се гордеем, не можем да пропуснем и една лъчезарна, вечно усмихната и позитивно настроена състезателка като Ивет Лалова. Нейните изяви на пистата ни радват повече от десетилетие, заради което спринтьорката получи и приз за шампионско дълголетие. На 32 г. Ивет направи най-силната си година с два сребърни медала от европейското в Амстердам и с финал на 200 м на олимпиадата в Рио – нещо, което бе правила чак през 2004 г. на игрите в Атина. Само заради постиженията си Лалова заслужава поклон. А като се прибавят и отношението й към спорта и живота, общуването й с всички около нея и десетките деца и хора, на които вдъхва кураж, тя наистина буди възхищение.

В тази изцяло женска компания достоен представител на мъжете е

 

Кубрат Пулев

Кубрат Пулев е нанесъл поредния си тежък удар в главата на Самюел Питър.

Едва ли има друг представител на индивидуалните спортове, който да предизвика такъв интерес, както Кобрата, който напълни със своя мач срещу Питър Самуел зала „Арена Армеец“. Освен с безмилостните си крошета и категоричните победи обаче той печели сърцата и с патриотизъм и харизма. Неописуеми ще останат емоциите, изживени от хилядите българи, видели Кобрата да излиза на ринга, загърнат с ямурлук и под звуците на гайди, а после заедно с него да пеят „Мила родино“.

Така че макар и малко на брой, България има своите спортни герои, с които може истински да се гордее. И да се надява, че техният пример ще се окаже заразителен.

 

Васко Василев и Лили Иванова в едно духовно измерение

Лили Иванова и Васко Василев са двама таланти, с които се гордеем.

Един успял българин, брилянтен цигулар и слънчево дете на 45 препълни „Арена Армеец” в края на февруари. Капацитетът на залата бе разпродаден и феновете заеха местата си с ясното съзнание, че са там заради Васко Василев и музиката, която пренася в едно по-добро духовно измерение. „Никога не съм си и мечтал, че ще свиря сам Паганини пред 12 000. Вдъхновението за този концерт и смелостта да го направя дойдоха от Лили Иванова, която сега е тук, в залата. Искам да й благодаря, но всъщност всичко дължа на вас!”, каза майсторът. Споменавайки Лили, не можем да не отчетем успешното й турне, което мина през София, Русе, Пловдив, Благоевград и завърши с два ексклузивни концерта – край езерото Панчарево и най-големия клуб в Сутдентски свят. Тази крехка жена с титаничен глас продължава да гъделичка сетивата на три поколения, да вълнува с всяко придихание в изпят стих и да рисува картини с жестовете на ръцете си.

Повод за гордост през годината ни даде Поли Генова, която донесе на България най-доброто й класиране на „Евровизия” - четвърто място с If Love Was A Crime. Зарибяващият денс хит вече звучи на гръцки, френски и иврит, а кадърът на „Бон-бон” не спира да получава оферти за дуети със западни артисти. Първата си номинация за „Грами” получи Соня Йончева. Увековечена на диск от Баден-Баден, „Сватбата на Фигаро” ще се бори в категорията за най-добър оперен запис на музикалните оскари, които ще бъдат раздадени на 12 февруари в „Стейпълс сентър”, Ел Ей.

Чувството ни за патриотизъм погъделичка и Анжела Недялкова, която получи главна роля в „Трейнспотинг 2”. Момичето, чиито хобита варират от диджей и операторско майсторство до каране на мотори и мода, скача в кожата на нахаканата студентка Ники Фулър-Смит. За кастинга тя се готви месец и половина, а първата си среща с режисьора Дани Бойл определя като „пълен провал”. Отишла в Лондон недоспала след две седмици нощни снимки на сериала „Връзки”, като за този период успяла да срещне за първи път баща си и вълнението й докарало паник атаки на терен. Дори не си знаела текста. Носителят на „Оскар” обаче харесал присъствието й и й дал втори шанс, който Анжела оправдала, като се наспала и научила 20 страници сценарий. БГ зрителят научи за пробива й в световното кино от трейлъра на „Трейнспотинг 2”, в който Недялкова е гола в леглото с Юън Макгрегър, а пред тях стои буркан с шипков мармалад с етикет на кирилица.

Българчета донесоха 61 медала

Ученици от СМГ обраха медалите на международно състезание в Южна Корея.

61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 г. Шест са отличията са по математика, а с две по-малко са тези по физика, 7 са тези химия и още толкова по астрономия, по биология са 3, като толкова са и по информатика, 5 по математическа лингвистика, 6 от европейската олимпиада по природни науки, а 20 са от балканиадите по математика и информатика.

Със златен медал по астрономия се окичи и Бойко Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“. В столичната Математическа са отишли и два златни медала на Христо Венев от олимпиада по информатика и от балканското по информатика, а Евгени Кайряков пък е бил №1 в балканска олимпиада по математика. Кристиан Георгиев от ОМГ "Академик Кирил Попов" в Пловдив спечелил олимпиада по математическа лингвистика.

В олимпиадите по учебни предмети пък 107 хлапета са станали лауреати. Най-много са учениците от София – 40, следвани от Варна и Пловдив с по 11. Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ със 143-ма гимназисти, а на второ място е Математическа гимназия във Варна с 82-ма ученици.

Ако имаше медал за златно сърце, то той със сигурност щеше да отиде при храбрата Мария Стоилова от Стара Загора, която спаси живота на шофьор на тролей. За доблестната си постъпка момичето получи лаптоп, почетния знак на Стара Загора и грамота. Известната лекоатлетка Красимира Чахова й подари златния си медал, извоюван на балканиадата в Солун, с пожелание да завърши с отличие спортното училище „Тодор Каблешков“ и да реализира голямата си мечта да работи като треньор по плуване.

 

Операция на туптящо сърце и

„растящи ребра” сред медицинските чудеса у нас

Д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова направиха уникална вътреутробна операция на бебе.

Операция на туптящо сърце, изваждането на 15-сантиметрова бамбукова пръчка от мозъка, интервенция на бебе в утробата и присаждане на "растящи ребра" са част от уникалните медицински чудеса на българските лекари през 2016 г. Двете млади жени - д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова, оперираха вътреутробно бебе, което е било в много тежко състояние поради голям излив в белите дробове.

Уникална сърдечна операция пък извършиха в столичната болница "Света Анна" през 2016 г. Проф. Владимир Данов и екипът му четири часа оперират туптящото сърце на 71-годишния Мехмед. Екип на университетската клиника по неврохирургия в Плевен, ръководен от началника доц. д-р Йордан Панов, спаси живота на 57-годишен мъж, приет в кома с проникнала в мозъка му 15-сантиметрова бамбукова пръчка. Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература.

В края на годината пък две 3-годишни момиченца - Сияна и Светлозара, бяха спасени благодарение на уникални операции в "Пирогов" от шефа на детската травматология д-р Атанас Кацаров и началника на детската хирургия проф. Росен Дребов. Съвместната работа на хирурзи и травматолози даде шанс за живот на децата с присаждане на т.нар. растящи ребра, които създават опора на гръдния кош и предотвратяват изкривяването му и притискането на органите.

Началникът на клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинска академия проф. Никола Владов стана лекар на годината.

 

Хиляди ходиха по вода заради Кристо,

Боян Петров продължи да покорява върхове

 

„Дойче веле“ нарече плаващите кейове „Чудото на Кристо“.

Над 1,2 милиона души от цял свят ходиха по вода благодарение на един българин. „Плаващите кейове“ на Кристо, на когото светът не за първи път се възхищава, събраха тези хора на езерото Изео в Италия. Кристо сбъдна една своя мечта, зародила се още през 1970 г., а интересът към инсталацията надхвърли тройно първоначалните очаквания за 450 хил. посетители.

Проектът му бе сред най-коментираните теми в най-авторитетните световни медии. Италианският „Република“ определи откриването на инсталацията като „най-очакваното събитие в Италия за годината“, а „Дойче веле“ я нарече „Чудото на Кристо“.

Българинът Николай Славов получи наградата New Innovator за 2016 на Националния здравен институт на САЩ. Светът гледа с надежда на неговите изследвания, тъй като откритието му може да помогне за разработването на нови терапии за лечение на рак. Професорът физик д-р Теньо Попминчев пък е сред 10-те най-обещаващи учени в света. Той бе включен в класацията за 2016 г. на авторитетното списание „Сайънс нюз”. Списанието нарече откритието му „швейцарско ножче от светлина“. То може да бъде използвано за медицински, физически и други изследвания.

И през 2016-а Боян Петров продължи да покорява осемхилядни върхове – той качи последователно Анапурна, Макалу и Нанга Паргат в Хималаите. През март т.г. Боян Петров обяви своя нов проект „Българин на 14х8000“, с който си поставя целта да изкачи всички 14 осемхилядници – нещо, което е успешно осъществено от само 33-ма души от цял свят.

2016 г. обаче бе и изпитание за биолога алпинист - той бе блъснат от кола в Кресненското дефиле, но независимо от това не се отказва от плановете си за 2017-а - да изкачи още три осемхилядника, сред които и Еверест. Диабетик, преодолял онкологично заболяване, Боян Петров впечатлява със силата на волята си, а лекарите определиха организма му като уникален.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Дедпул 2" се изстреля на върха на БГ боксофиса

"Дедпул 2" е най-гледаното заглавие от българските зрители на голям екран през изминалия уикенд. Това сочат данни на Националния филмов център. Комедийният екшън с участието на Райън Рейнолдс е привлякъл в салоните 31 212 киномани, като е генерирал печалби в размер на близо 339 хиляди лева.

Джерард Бътлър на езда във Владая

Дни преди да отпътува от България, след като засне сцените си към „Код: Ел Ей“ в София, Джерард Бътлър намери време за тренировка по езда. Това стана ясно от серия от кадри в социалните мрежи. Актьорът, чиято любов към страната ни е вече пословична, се посвети на любимия си спорт в конна база „Св. Иван Рилски“, намираща се в с. Владая.

Яна Титова засне “Доза щастие” за 30 дни

30 снимачни дни, 200 души екип, три снимачни периода, разделени в няколко сезона и една година постпродукция. Това е рецептата на най-новия български филм „Доза щастие“, който ще излезе по кината в началото на 2019 година.