Снимки

Единствената на Балканския полуостров двойка Коне на Пржевалски – Игор и Куна, дариха Центъра за защита на природата и животните в Добрич с ново поколение – малкият Викинг. „Викинг се роди на 15 април и се чувства много добре, храни се, разхожда се със семейството. Много сме щастливи, че двойката отново има поколение”, сподели директорът на зоокъта Севдалина Венкова.

Семейство Игор и Куна от защитения вид Пржевалски са дарение от Швейцария. Досега двойката има трима наследници - Калиман и Искър, които са подарени, съответно на зоопарковете в Констанца и Ловеч. При родителите си в Добрич е сестра им Киара.

Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове. Представлява опитомен еднокопитен бозайник, представител на семейство Коне.Имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти - спи еднакво добре както изправен, така и легнал. Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва от двегодишна възраст и трае до четиригодишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Докато малкият Викинг се приспособява към новата среда, новобрачната мечешка двойка и любимци на дечурлигата в Добрич – Берна и Костадин, мързелуват в луксозната си бърлога и се опитват да създават грижи на служителите в зоопарка. „Май се канят да ни обявят гладна стачка. Мръщят се на храната, която им даваме. Искат диня. Не че не им купуваме, ама 3 лева е килограмът. Нито да им купиш круши, черешите пък са по 5 лева, ягоди има на прилична цена на пазара, но пък търговците не дават фактура. Ще видим докъде ще стигнат мечоците в гевезелъците си”, шегува се Севдалина Венкова.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки. Днес тук живеят над 100 животни от 30 вида. Зоопаркът в Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Калиниците в Асеновград с бели тиари на цветя

По подобие на кралската снаха Мегън Маркъл и калиничките в Асеновград украсиха тоалетите си на Еньовден с тиари. Техните детски диадеми бяха не с диаманти и рубини, а с изкуствени бели цветя и панделки. В допълнение всяка малка булка на слънцето бе със специална празнична прическа или плитки, сплетени старателно от майките им. Роклите на калиничките блестяха с елегантност и копринен разкош, украсени с дантели, бродерии и драперии.