Снимки

Съчетавайки старо с ново, Lockheed Martin преработи товарен контейнер за космическата совалка, за да създаде прототип на местообитание в далечния космос за НАСА. Експерименталният модул в реален мащаб, който ще бъде изграден в космическия център Кенеди във Флорида, ще бъде използван за изпитания на технологии осигуряващи на астронавтите безопасно местообитание, което може да функционира автономно и без човешко присъствие на борда.

Част от фаза ІІ на програмата на космическата агенция Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP) за проучването на местообитания, новият модул ще подобри и доразвие идеите създадени във фаза I и ще определи ключовите системни изисквания за космическата станция на НАСА отвъд Луната, наречена Deep Space Gateway. Тази космическа станция трябва да бъде поставена в орбита между Земята и Луната и ще служи като междинна точка за мисии за изследване на Луната, Марс и астероиди.

Космическите станции не са новост за НАСА. Агенцията разработва и използва  орбитални местообитания от мисиите Skylab през 70-те години на миналия век, но всички станции са поставени околоземна орбита, от където астронавтите може бързо да се върнат на Земята при авария. След като САЩ иска да стартира пилотирани мисии в далечния космос, при които Земята ще е на дни или седмици разстояние. Тези местообитания трябва да бъдат много по-здрави, надеждни и способни да функционират автономно между посещенията.

Според Lockheed, прототипът ще бъде изграден с помощта на един от трите многоцелеви товарни модула Donatello (MPLM), който се използваха за превоз на товари на борда на космическата совалка до Международната космическа станция (МКС). За да се намалят разходите и да ускорят разработването на модула през следващите 18 месеца, екипът ще използва за прототипа виртуална и добавена реалност.

Освен това прототипът ще помогне да се разработи общ интерфейс и да се интегрират технологии от безпилотните  сонди на Lockheed Martin за далечния космос, като Juno и MAVEN, за да може Deep Space Gateway да функционира самостоятелно. Капсулата за екипаж Orion ще функционира, като команден център на Gateway и Lockheed изгражда Deep Space Avionics Integration Laboratory в Хюстън, Тексас, за да демонстрира новия интерфейс за управление и контрол между капсулата и Gateway. Лабораторията също ще бъде място, където астронавтите ще може да тренират различни ситуации.

”Тъй като Deep Space Gateway ще бъде необитаван за няколко месеца, трябва да бъде здрав, надежден и да има роботизирани възможности да функционира самостоятелно. Всъщност това ще е роботизиран космически кораб, който е подходящ за обитаване от хората, когато Orion присъства”, казва Бил Прат, програмен мениджър на Lockheed Martin NextSTEP.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.