Сънната апнея спохожда хората с наднормено тегло
2

Може да увреди мозъка заради спиране на дишането по време на спане

Сънната апнея спохожда хората с наднормено тегло

Заболяването не е безобидно хъркане, среща се често при професионалните шофьори

Докато хъркането е проблем по-скоро за партньора, сънната апнея е опасна за самия човек. Заболяването е сериозно, но малко познато у нас-както от обществото, така и от самите лекари. Симптомите са периодично спиране на дишането по време на сън. Това обясни пред „Монитор“ специалистът по вътрешни и белодробни болести д-р Маринка Атанасова. Най-често се забелязват от партньора на пациента, освен, ако заболяването не е в напреднала фаза и паузите станат по-чести и дълги. Тогава хората се събуждат или от чувство на задушаване, или от задавяне. Поради това стават многократно през нощта.

„Именно това спиране на дишането е проблемно, защото то прекратява притока на въздух към белите дробове. Кислородът пада в кръвта и това може да доведе усложнения. А те са много - увреждане на мозъка, на сърдечносъдовата и ендокринната система“, коментира д-р Атанасова.

Човек може да отключи и кръвно налягане, което да стане неконтролируемо. Поради това се налага на пациента да бъдат изписвани непрекъснато нови лекарства. При сънната апнея има опасност от увреждане на мозъка, защото мозъчната тъкан е една от най-чувствителните към липсата на кислород. Тогава човек започва по-лесно да забравя, става по-разсеян, има риск дори от инсулт.

Обикновено към сънна апнея са по-предразположени хората с наднормено тегло, с по-къс и дебел врат. Самото заболяване се предизвиква от падането на мекото небце на носоглътката, което затапва дихателните пътища и дишането спира. Среща се по-често при хора в напреднала възраст, защото еластичността на тъканите намалява.

„Въпреки това опитът ми сочи, че през последните години има подмладяване на болестта и при мен идват пациенти под 30-годишна възраст. Причината е в обездвижването и наднорменото тегло. В тази възраст усложнения като хипертония, диабет, мозъчни инсулти все още не се наблюдават. И тогава рядко хората търсят помощ“, коментира още специалистът.

Лечението при умерена и тежка сънна апнея е с апарат, който пациентите поставят по време на сън. Той подава въздух под налягане, избутва мекото небце, което не позволява то да падне и да запуши дихателните пътища. Тогава човек диша нормално. Много е важно заболяването да се установи в най-ранна възраст, а не, когато пациентите са със сърдечна недостатъчност, неконтролируема хипертония, инфаркт или мозъчен инсулт.

„Тогава отново има смисъл човек да се лекува, но той вече е увреден. Ако пациентите се диагностицират навреме, няма да се стигне до усложнения“, обясни д-р Атанасова.

Сънната апнея се среща по-често при мъжете, въпреки че засяга и жени. Затова хората с наднормено тегло още в млада възраст трябва да потърсят специалист, особено ако хъркат. Тогава се прави запис на съня. Много често заболяването се среща при професионални шофьори.

„Имам случай с международен шофьор, който едва не е загинал по време на път в резултат на задрямване. Заради многократните събуждания през нощта, пациентите не могат да се наспят и през деня са сънливи. Вероятността да заспят по време на път или да предизвикат инцидент е огромна“, коментира д-р Атанасова.

Понякога се използва и оперативен метод-за изрязване на мекото небце. Според специалистите обаче той не е много ефективен, тъй като дори след операция в млада възраст, в по-късен етап при тях се среща сънна апнея и то в тежка степен.

„Лошото е, че за нашата здравна каса това заболяване не съществува. Всичко се поема от пациентите. Апаратите, които се използват за лечение, са скъпи-от порядъка на 1400- 4000 лева в зависимост от вида им. В целия Европейски съюз най-евтиният клас са безплатни за пациентите“, каза още д-р Атанасова.

Заболяването се лекува със специални апарати, които се поставят по време на сън.

 

С какво може да се обърка?

Налага се разграничаване от:

  • хъркане по време на сън без клинични данни за обструкция - среща се често при мъже над 50-годишна възраст;

  • сънливост през деня поради недоспиване, дължащо се на друга причина - недостатъчен сън при някои психични състояния, мозъчни заболявания и др.;

  • нарколепсия, която се характеризира с атаки на принудително заспиване, внезапна загуба на мускулен тонус, халюцинации по време на сън или при събуждане.

 

Влияние на храни и медикаменти

Сънната апнея, както и хъркането, могат да бъдат усложнени от пушенето и пиенето на алкохол. Всъщност алкохолът може да допринесе за превръщането на обикновеното хъркане в апнея. Човек, който обикновено само хърка, може да започне да проявява признаци на апнея след консумирането дори на малки количества алкохол. Пушачите също са предразположени към хъркане, защото никотинът дразни лигавицата на гърлото и води до нейното набъбване. Това пък стеснява отвора на дихателните пътища.
Успокоителните, хапчетата за сън (сънотворни), мускулните релаксанти влияят на централната нервна система, причинявайки свръхрелаксация и отпускане на мускулите - включително и на тези в гърлото. Това води до засилване на обструкцията и по-често спиране на дишането.

 

 

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.