Снимки

Възстановеният храм „Всех Святих” в Русе отвори врати 42 години след събарянето на обичаната от жителите на града едноименна църква. Дългоочакваният момент настъпи тази сутрин в 7,00 часа, когато новият храм посрещна първите богомолци. Стотици русенци и гости се събраха да чуят утренята и да присъстват на освещаването на храма. То бе извършено от Русенския митрополит Наум с участието на гости от страната и чужбина – Саратовския и Волски митрополит Лонгин от Русия, арфиепископите Теодосий и Варсануфий от Румъния, епископите на БПЦ Тивериополски Тихон, Велички Сионий, Мелчинки Герасим и други. С миро и светена вода Русенският митрополит изми престола и намаза стените на храма.

Към 9,00 часа църквата прекрачи и Българският патриарх Неофит, който има изключително важна роля за възстановяването й. „Слава Богу, че е факт! Заслужават и Русе, и Светата ни Църква този успех! Пожелавам да бъдете много радостни и щастливи и да благодарите Богу, че Всички Светии са отново наши покровители. За много години!”, каза Патриархът.

В негово присъствие бе отслужена Света литургия на три езика – български, румънски и руски, а песнопенията бяха изпълнени от руски младежки православен хор. Към края на литургията в храма пристигна министър-председателят Бойко Борисов, придружаван от областния управител Галин Григоров и кмета Пламен Стоилов. Преди да прекрачи прага на храма, премиерът запали свещ.

„И ето, че днес сме радостни да съпреживеем възраждането за нов духовен живот и на този свят Божи храм, въздигнат от пепелта на разрушението, в ново свое велелепие, с което и някога е пленявал душите на всички русенци и гости на обичния ни град”, каза накрая в словото си Митрополит Наум.

В съзнанието на жителите на града отварянето на църквата „Всех Святих” означава прогонване на проклятието, тегнещо над Русе след разрушаването на старата църква „Всех Святих”. Тази легенда, сътворена от народа, години не даваше покой на русенци и те вярваха, че докато не се възстанови съборената през 1975 г. от комунистите църква, градът ще носи греха си. В народната памет с прокобата се свързваха хлорните обгазявания на града, икономическия застой, обезлюдяването, редица трагедии.

Идеята за градежа на стария храм „Всех Святих” е още от 1856 г., когато с тази цел се учредява Българска църковно-народна община, но първият камък е положен на 20 юли 1886 г. Църквата е осветена през 1898 г., а вътрешното й оформление е завършено чак към края на 30-те години на миналия век. „Всех Святих” е дело на талантливия архитект Едуард Винтер, участват и много български художници, скулптори и резбари. Витражите са докарани от Виена, а иконостасът е истинско произведение на изкуството. В началото на шейсетте години местната управа взема решение да събори „Всех Святих“ и на мястото да издигне Пантеон на възрожденците. На 26 октомври 1975 г. се случва това, което тегне над поколения русенци – в стахановски срокове, само за една нощ, църквата е съборена и изравнена със земята. Действало се е бързо, за да не се събуди народното недоволство.

Но русенци не забравили обичаната църква. Те вярвали, че на мястото на съборения храм е останало да бушува море от нервна и духовна енергия, на която трябва да се намери нов дом.

След смяната на политическата система през 1989 г. се надигат гласове за възстановяването на обичания храм. На 29 октомври 1998 г. Българският патриарх Максим полага основния камък в Парка на възрожденците, недалеч от мястото на разрушената църква. Реалните строителни работи заповат чак през 2007 г., когато се създава сдружението „Всех Святих”, чиято цел е възстановяването на храма. В него съпредседатели са Русенският митрополит Неофит, сета Български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов.

По изключително оскъдни документи русенският архитект Тончо Тончев възстановява действителните размери на храма. Нямало запазени чертежи, трудно се намирали архивни снимки, дори в кадастъра църквата била заличена. След много търсене Тончев открил стар документ, на който се виждали основите на „Всех Святих”. Архитектът ги прекопирал, после увеличил мащаба, разбрал и каква е била височината на храма. Дълго време Тончев сравнявал снимки, чертежи, документи и постепенно подредил пъзела, за да може новата църква да наподобява съборения храм.

Започва кампания за доброволни дарения, в разкритата сметка русенци внасят кой колкото може. На 20 фувруари м.г. сдружението прехвърли собствеността на изградената църква на Русенската митрополия. Министерският съвет отпусна 250 000 лева за довършването й. Така се сбъдна мечтата на русенци да видят възкръсналия храм „Всех Святих”.

 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.