Снимки

Носим ли си домашна ракия, отивайки на почивка в Гърция, то трябва имаме и бележка от казана, където е изпечена, който да покажем на границата или при проверка от полицията по пътя. Това гласят правилата за внос на акцизни стоки за лична употреба в южната ни съседка.

Гърците, както и ние сме приели минималните прагове в съответствие с евродиректива от 16 декември 2008 г. относно общия режим на облагане с акциз. Под този лимит ограниченията биха се приели за ограничаване на свободното движение на хора.

В южната ни съседка можем безпроблемно да вкарваме до 800 къса цигари (40 кутии) или пурети (пури с тегло не повече от 3 грама всяка) 400 броя, или 200 броя, или не повече от едно кило тютюн за пушене.

Относно алкохола съседите, съобразявайки се с евродирективата, също са въвели максимални количества. В багажа си за гостуване в Гърция или лятна почивка там можем да носим не повече от 10 литра високоалкохолни напитки, от междинните продукти с действително алкохолно съдържание в обемно изражение до 22% се разрешават 20 л. Вино можем да внесем 90 л, но за пенливите вина количеството е до 60 л. За бирата обаче лимитът е най-висок - 110 л.

Внасянето на по-големи количества може да доведе до тежки санкции. Преди 3 дни бяха задържани българи, в чиито автомобили бяха открити туби с бензин по 20 л, което е двойно над разрешения лимит, и по 20 л твърд алкохол. На нашенци е била наложена глоба, а автомобилите им - конфискувани. Проверките по пътищата се извършват денонощно, припомнят запознати. Не бива да се забравя, че търговията са акцизни стоки внесени за лична употреба, както и в други страни, така и в Гърция се преследва от закона.

За да не си развалим почивката, трябва да внимаваме с правилата за движение по пътищата в южната ни съседка. Там за преминаване на червен светофар може да отнесем глоба от 700 евро, да ни свалят номерата на автомобила за срок от 60 дни и да ни отнемат шофьорската книжка за 20 дни, пише на сайта на външното ни министерство. Подобни санкции се налагат и за неспазване на сигнализацията на жп прелез и предприемане на опасна маневра на пътя. Най-голяма - 2000 евро, е глобата за използване на антирадар.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

24 билки забранени за бране през тази година

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране, дори за лични нужди, на територията на цялата страна, заради застрашените му находища. Това припомнят от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите във връзка с традиционното отбелязване на Еньовден.