Снимки

Батериите захранвани от бактерии на електроинженера Сокюн Чой, приемат редица интересни форми, от кибрит и хартия до нинджа звезди. За първи път инженера от университета Бингхамтън (Binghamton University) е втъкал новите горивни клетки в гъвкава и разтеглива тъкан, която скоро може да захранва с електрическа енергия устройствата за носене, посредством бактериите на тялото.

Бактериалните батериите на Чой използват микробни горивни клетки (MFCs). Тези клетки използват бактерии, за да предизвикат реакции, като редукция или оксидация, които разменят електрони между молекулите, генерирайки електроенергия. В предишен вариант на батерията, Чой е използвал мръсна вода и слюнка за тази цел, докато най-новата му разработка използва бактериите в човешката пот.

Чой изследва възможностите, като вгражда своите MFCs в усукваща се, разтеглива текстилна батерия, която използва бактериите Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa) като катализатор. Полученото устройство има максимална изходна мощност от 6.4 микро вата на квадратен сантиметър, която е близка до предходните варианти на гъвкави MFCs батерии на хартиен носител. Текстилните батерии демонстрират устойчива и постоянна производителност, дори когато биват разтягани многократно.

„Всичките ми предишни опити и технологии от хартиените био батерии, бяха използвани за разработването на първата изцяло текстилна био батерия”, казва Чой. „Всички компоненти на батерията са монолитно вградени в тъканта, чрез прецизно контролиране на дълбочината на всеки компонент. Устройството се състои от анод и катод поставени в една реакционна камера без разделяща мембрана. Анодната камера е специално проектирана да бъде проводима и хидрофилна, акумолирайки електричество от бактериални клетки в течност, докато катодът използва сребърен оксид за сребърна редукция, като твърдо вещество за текстилната електроника.”

Предимството на използваната обща реакционна камера, без мембрана, която е различна от типичния дизайн на батерия, прави произвеждането на самата батерия много по-лесно. Чой и неговият екип са успели да конструират, едновременно 35 отделни устройства, като твърдят че този метод, може да промени масовото производство на текстилни MFCs батерии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.