Снимки

„Съгласно разпоредби на Закона за устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия да отменя решения на общинските съвети и заповеди на кметове на общини, с които са одобрени общи или подробни устройствени планове. Съгласно чл.135, ал.6 от ЗУТ кметът на общината има възможност да се спре прилагането на одобрен устройствен план, ако допусне да се изработи проект за неговото изменение", обявиха от ведомството на Лиляна Павлова във връзка със скандала със застрояването на квартал Бедечка в Стара Загора.

От там припомнят, че още през 2003 г.местнияте съветници са решили за парк да бъдат запазени около 1000 дка, а останалите 420 дка да бъдат застроени.

За тези терени са били проведени реституционни процедури за възстановяване на собствеността. През 2011 г. за тази територия е възложено изработване на  Подробен устройствен план – План за регулация и План за застрояване. Проведено е и обществено обсъждане на 26 септември с.г.. След разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията, проектът е одобрен от Общинския съвет.

Подробният устройствен план – План за регулация и План за застрояване  е обявен чрез обнародване в Държавен вестник, бр.75/02.10.2012 г. Съгласно констативен акт, подписан от главния архитект на община Стара Загора, в законоустановения срок не са подадени жалби против решението на ОбС и то е влязло в сила на 12 ноември 2012 година.

В началото на седмицата, след като в Интернет бяха публикувани документи, според които съпругата на старозагорския главен архитект Иван Кирчев е водещ проектант на вИП-селище в територията на квартал Бедечка кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска и получи оставката на Кирчев. По думите му нямало закононарушения, всичко било в областта на морала.За мястото на главния архитект предстои да бъде обявен конкурс. Екозашитници настояват за отмяна решението на ОбС относно застрояването на терените и искат всички парцели да бъдат използвани за парк. Според пресмятанията на общината новоото отнемане на реституираните парцели ще струва на бюджета над 20 млн лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравко Здравков разбрал за делото от медиите

Арх. Здравко Здравков: Не съм викан в прокуратурата

Здравко Здравков разбрал за делото от медиите

Главният архитект на София Здравко Здравков не е викан в прокуратурата да се обяснява за отказа му да даде зелена светлина за строеж на небостъргач в кв. “Стрелбище”.  

 Товарният автомобил е бил шофиран от 31-годишен хърватин

Камион разсипа 23 тона зехтин на магистралата

Товарният автомобил е бил шофиран от 31-годишен хърватин

Товарен автомобил катастрофира тази сутрин на магистралата и разля 2 тона зехтин, съобщават от полицията. "Волво"-то е било шофирано от 31-годишен хърватин.