Снимки

Коридорите на спешните приемни отделения в болниците ще бъдат оборудвани с камери, с GPS-системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията, а всички мобилни екипи - с паникбутони. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров след работна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с него, с вътрешния министър Валентин Радев и директорите на големите болници в София.

„Само тази година са регистрирани

52 случая на насилие над медицински екипи в страната,

но това не е 100% от цялата реална действителност. Половината от тях са чиста физическа агресия“, допълни здравният министър. Цацаров съобщи, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба, осъдени са 4 -ма - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, от които 1 е осъден на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства, осъдени са 4-ма – 2-ма условно и на двама е наложена глоба.

„Очевидно е, че е необходима една идея по-твърда наказателна политика, защото само глобите не прорабоват“, заяви Цацаров. До 10 дни всички районни прокуратури ще получат указания за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзката с управителите на болниците, в които има спешни приемни центрове. Целта е да се създаде механизъм, който да обезпечи незабавна реакция на полицията и прокуратурата в случаите на посегателства над медицински специалисти.

На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства“,

добави Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев пък обясни поетите ангажименти от ведомството му.

„Договорихме се МВР да направи обследване и предписание на всички лечебни заведения, където имат спешна помощ, те са стотици. Предписанието ще бъде какво още трябва да се направи – къде какви камери и паникбутони да има. Директорите на болниците трябва да намерят средства и да изпълнят предписанията в срок до нова година“, заяви Радев. На местата, където и сега има камери и паникбутони ще се види дали има нужда от подобрения.

„Когато нещо се случи, ще проверяваме дали са изпълнени предписанията от болницата“, допълни Радев. Съществуващото споразумение между министерството на здравеопазването и прокуратурата ще бъде актуализирано за създаване на механизъм за директна връзка между нарочните прокурори в районните прокуратури, управителите на болниците и териториалните управления на МВР.

 

Цацаров: Боршош е с призовка за обвинение

Доскорошният шеф на НДК Мирослав Боршош е с призовка за явяване в следствието с цел повдигане на обвинение, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той ще бъде обвинен за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС, за което тече разследване. Днес Цацаров ще се яви във временната парламентарна комисия по случая.

„Ще посоча само такива факти от досъдебното производство, каквито наблюдаващият прокурор намира, че не представляват следствена тайна“, заяви обвинител №1. Предстои призоваването на министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов. Цацаров заяви, че за момента няма данни за извършено престъпление от друг, освен от Боршош. Прокуратурата работи след сигнална справка на ДАНС.

Наблюдаващият прокурор е изискал всички договори с външни изпълнители, които Боршош е сключил като директор на НДК.

За обвинението на зам.-председателя на НС и лидер на „Воля“ Веселин Марешки Цацаров категорично заяви, че производствата срещу депутата не са организирани, за да му бъде отнет горивния бизнес.

„Ако твърдиш, че това е така, трябва да имаш смелостта и достойнството да го кажеш не само пред тв камери общо и безадресно, а да го кажеш, когато бъдеш призован за снемане на обяснения. Г-н Марешки ще бъде призован и ще бъде питан точно това – кой, заемащ каква властова позиция е упражнявал натиска, за който той твърди. Ако г-н Марешки си тръгне без да посочи имена, очевидно че всичко е било за целите само на общата пропаганда или защитна позиция“, заяви Цацаров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.