Снимки

„Г-жа Димитрова бе от учителите, които много изискваха от нас, но и много ни даваха. За нея не бяхме просто ученици. Бяхме личности. Тя винаги много е държала първо да сме личности”. Думите са на бившите ученици на ЕГ „Иван Вазов” Ивелина, Марио, Делян и Петър, които в дъждовния съботен ден отидоха на Централните гробища в Пловдив, за да отдадат последна почит към легендарната директорка на Руската гимназия Мариана Димитрова.

Мариана Димитрова си отиде след дългогодишна битка с рака

Тя си отиде в нощта на 2 срещу 3 октомври след тежка и дългогодишна битка с рака. За да се простят с нея, в църквата „Св. Архангел Михаил” се събраха стотици нейни бивши и настоящи ученици, учители, общественици и директори на гимназии.

Мариана Димитрова е преподавала по български език и литература на Ивелина, Марио, Делян и Петър, когато младежите са били в 8 и в 9 клас. Четиримата са били в един клас и са изучавали английски език. Завършили са преди 10 години, а сега всеки един от тях е студент. Петър учи медицина, Ивелина – магистратура по „Счетоводство и анализ”, Марио – Международни икономически отношения. Но не са забравили и житейските уроци, на които Димитрова ги е научила. „С Марио имахме склонност да имитираме учителите си. Тя първа ни видя и ние се изплашихме, че ще имаме проблеми. Но г-жа Димитрова само се засмя на глупостите, които правехме”, си спомня Делян.

Петър и Марио бяха дошли на Централните гробища в Пловдив, за да си вземат последно сбогом с любимата учителка

„Не бяхме само ученици за нея, бяхме и хора. Още в 8.клас, когато се представяхме, тя искаше всеки да разказва откъде идва фамилията му. Винаги е държала да сме личности”, казва Ивелина. Думите на младите хора предизвикаха сълзи в очите на намиращите се край тях учители и приятели на Димитрова. Със сълзи в очите бе и директорът на елитната ЕГ „Пловдив” Николай Радев. „В началото, когато станах директор, тя ми оказа незаменима, много ценна помощ. С нея бяхме и два мандата колеги в Общинския съвет. Тя бе приятел, много отговорен и сериозен човек”, каза директорът на Английската гимназия. По думите му състоянието на ЕГ „Иван Вазов” се дължи на усилията, които в продължение на 25 години е полагала Мариана Димитрова. Именно преди четвърт век Димитрова поема Руската гимназия във време, в което никой не иска да учи руски език. През годините тя успява да възроди интереса към езика на Пушкин и Лермонтов, като освен това въвежда изучаването и на английски, немски, италиански, испански езици и училището става популярно сред младите хора.

Да се прости с колегата си директор на поклонението бе и директорът на Английската гимназия в Пловдив Николай Радев 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.