Снимки

Експертите смятат, че много скоро човечеството ще остане без шоколад. Причината е изчезването на какаовите дървета поради глобалното затопляне.

Повишаването на температурите и намаляването на влажността на въздуха в Африка постепенно ще доведе до намаляване на популацията на какаови дървета. За да направят така, че хората животът на хората да не стане предимно горчив и кисел, учените се опитват да възстановят популацията на какаовите дървета засега в лабораторни условия.

Учени от Калифорнийския университет на САЩ, под ръководството на директора на отдела по геномика на растенията (раздел на молекулярната генетика, посветен на изучаването на генома и гените на живите организми) представиха метод за редактиране на ДНК структурата на какаовите плодове, който може да помогне на какаовото дърво да се приспособи и оцелее при глобалното затопляне. Технологията, която получи името CRISPR, както се очаква ще позволи да се направи какаото устойчиво към по-сух и топъл климат, както и да увеличи плодородието му.

Учените си сътрудничат в тази насока с производители на шоколадови изделия, които спонсорират разработката. В публикацията на The Business Insider се посочва, че повече от половината от световния добив на какао идва от две страни в Западна Африка – Кот д'Ивоар и Гана. Какаото расте само на територии около Екватора, намиращи се между 20 градуса северна и южна ширина. За растението е необходимо постоянно топло време и стабилна влажност на въздуха.

Експертите прогнозират, че светът може да остане без шоколад в следващите 40 години, тъй като какаовите растения оцеляват все по-трудно в условията на затоплящия се климат.

Ценните дървета виреят в тесен климатичен пояс – само на около 20 градуса на север и на юг от Екватора – и се развиват при специфични условия като висока влажност и обилен дъжд.

Но повишаването на температурата с едва 2,1 градуса през следващите 30 години, причинено от глобалното затопляне, ще доведе до сериозни последствия за растенията, а оттам и за световната шоколадова индустрия, според доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, NOAA.

Повишаването на температурите изстисква все повече вода от почвата и растенията, а според учените е малко вероятно валежите да се увеличат достатъчно, за да компенсират загубата. Това означава, че площите за производство на какао ще бъдат изтласкани на по-голяма надморска височина, в планински терени, които през последните 70 години са грижливо пазени за дивата природа.

Миналата година експерти предупредиха, че светът ще изпита „шоколадов дефицит“ заради ръста на потреблението в развиващите се страни. Средностатистическият жител на западните стани консумира 286 шоколадови блокчета годишно. За производството на 286 шоколада са необходими 10 какаови дървета, от които се извличат какаовият прах и масло, ключови съставки в шоколада. Въпреки увеличаващото се търсене, обемът на доставките е относително константен, в резултат на което световните резерви заплашително намаляват. В същото време земеделските методи на производство на суровината почти не са променени в продължение на стотици години.

Неотдавна американски учени заедно със своите колеги от Канада и Дания стигнаха до извода, че редовната консумация на шоколад намалява риска от предсърдно мъждене. Експериментът показа, че за да се подобри самочувствието на жените, е достатъчно да се яде 30 грама шоколад на седмица, а за мъжете - 180 грама. Използването на шоколад в такива количества намалява развитието на предсърдно мъждене при жените с 21%, а при мъжете - с 23%.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени ще изстрелват сол в небето, за да спасят кораловите рифове

Властите в Австралия обявиха, че ще използват нови способи, включващи и изстрелване на соли в небето, за да спасят от глобалното затопляне Големия бариерен риф, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.