Снимки

Имитациите на сирената и кашкавалите с палмово масло у нас се използват основно за влагане в банички и други подобни готови храни. Това съобщи доц. Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически анализи в селското стопанство. По думите му производителите на тестени изделия го правят, защото трудно може да се установи какво се използва.

„Просто те гонят ниска себестойност, за да са конкурентни с евтини продукти”, обяснява той. Според доцента вече трудно се намират сирена и кашкавали с палма по магазините, защото мандрите държат на реномето си и така делът на млечните продукти с растителни мазнини е не повече от една трета. Доц. Иванов смята още, че цитираното от официалната статистика количество на вноса на палмово масло у нас от 19 хил. т е занижено.

Иван Грънчаров, член на Асоциацията на млекопреработвателите, припомни, че от бранша отдавна настояват да се забрани използването на палмово масло в млечния сектор. „Вземайки имитационни продукти, хората си купуват скъпа вода”, казва той. По думите му неразумно е да се дават 5 лв. за килограм нищо, вместо 7 лв. за сирене от мляко. „Годишната консумация на глава от населението на сирене у нас е 11 кг. Разликата между истинското и ментето е около 4 лв. на месец и за тази сума можем да си рискуваме здравето. За тричленно семейство икономията от консумирането на имитации е 30 ст. на ден. Едва ли някой може ли да си купи лекарство за тия пари”, смята Грънчаров. Според него за година българите консумират 58 хил. т сирене и 34 хил. т кашкавал, като имитиращите продукти са около 19 хил. т или 20% от тях са били имитиращи.

Относно ценовата конюнктура на пазара доц. Божидар Иванов смята, че до края на годината има условия за поскъпване и то е обусловено от повишаващите се разходи на производителите. „Повече ще се вдигнат цените на по-евтините млечни продукти, а на по-скъпите като кашкавалите над 20 лв./кг - не”, смята той.

Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, обаче не е съгласен с подобна прогноза. „Няма предпоставки за поскъпване на млечните продукти в близко време. Изкупната цена за последните 3 месеца не се е променила”, категоричен е той.

Иван Грънчаров също смята, че не се задава поскъпване на млечните продукти. „Изкупната цена е постоянна и по-скоро може да има намаление, заради конкуренцията на вноса от ЕС. Най-големи са доставките от Полша, Чехия, Унгария и Германия, където има по-голямо и по-ефективно производство. Отделно се очаква увеличен добив на мляко през април и май, което може да доведе и до лек спад на цените”, обяснява той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.