Снимки

83% от европейските граждани смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел пред журналисти в Брюксел. По думите й това показва, че фалшивите новини не са нов феномен, но днес имат нови измерения - политически, икономически, обществени, срещу които, ако не се вземат мерки, могат да придобият още по-големи размери и да подкопаят доверието между хората и в институциите.

ЕК ще предложи обща европейска дефиниция на фалшивите новини. Самият термин “фалшиви новини” ще бъде заменен с думата “дезинформация”. Габриел заяви, че ЕК няма да предлага законодателни инициативи за борба с фалшивите новини, а ще очертае конкретни мерки за справянето с тях.

“Искаме прозрачност и повече информация за първоизточника на новините и механизмите за разпространението им. Например по време на изборни кампании да се знае откъде идва финансирането на политическата реклама”, заяви Габриел и допълни, че фалшивите новини не познават граници и една държава членка на ЕС не може да се справи сама с тях. Габриел съобщи и, че на 17 май на срещата ЕС-Западни Балкани в София, ще бъде представена пътна карта за намаляване на цените на роумнига. Еврокомисарят припомни, че от 25 май влиза в сила Европейския регламент за защита на личните данни GDPR. Чрез него ще се предостави по-голям контрол на гражданите върху това какво се случва с тяхната лична информация. Фирмите, които работят с лични данни ще трябва да въведат независимата контролна функция - "служител по защита на личните данни".

Неговата задача ще бъде да следи работата с личните данни и да информира за възможно изтичане на данни или нарушаване на закона. Българският еврокомисар обяви, че 9 от 10 европейци се интересуват за какво се използват личните им данни. Тя допълни, че комисията е в контакт с Фейсбук още от първия ден на скандала с изтичането на данни. „Ще бъде публикуван доклад по отделните три аспекта за целия този конфликт с изтичането на лични данни. До края на май ще се въздържаме от коментари. Докаже ли се това - то е недопустимо”, категорична бе Габриел.

Годишно Европейската комисия (ЕК) е подложена на 400 кибератаки, научи “Монитор” от източници в Брюксел. От тях 10% са истински с конкретни последици. За последните четири години парите за киберсигурност са се увеличили три пъти. Хакерите се насочват основно към крайните потребители и достигат до тях главно през електронните пощи. Затова от Брюксел съветват хората да не кликват върху линкове, които не идват от достоверен източник. Атаките са отправенккъм институциите, агенциите и органите на ЕС. В съюза е създаден екип (CERT-EU), които веднага да реагира при компютърни инциденти и да защити потърпевшите. От Брюксел не пожелаха категорично да посочат Русия като източник на кибератаките.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учителите оцениха 274 учебници за „Приложими в практиката“

60 проекта за 3 клас, четири за 4 клас, 91 за 7 клас, 79 за IX клас и 44 по чужд език за нивата А1 и B1 са получили „Приложим в практиката“ след като учителите в страната приключиха оценяването на проектите на учебници и учебни комплекти. Предаден МОН.