Сметката за ток с 12 лв. надолу за енергийно бедните

След либерализацията на пазара на еленергия

Сметката за ток с 12 лв. надолу за енергийно бедните

500 хил. домакинства ще плащат по-евтино първите 150 киловатчаса

Енергийно бедните ще плащат с до 12 лева по-ниска сметка за ток, след като влязат в сила новите мерки за тяхното подпомагане. Отстъпката ще е по-малка – 8 лева за тези от тях, които живеят в топлофицирани жилища, а за енергийно бедните без парно у дома тя стига 12 лева. Това показват изчисленията на експертите от Института за енергиен мениджмънт. От там уточниха, че сметките са верни при сегашните тарифи на електрическата енергия.

Според обявените от Министерството на енергетика мерки за социална защита, хората с парно ще плащат първите 100 киловатчаса от потреблението си на ток по по-ниска цена. За тези, които живеят в жилища без парно отстъпката ще важи за първите 150 киловатчаса. Въпросната отстъпка ще е в размер на 70%, но само от цената на енергията. Иначе енергийно бедните ще продължат да плащат пълния размер на добавката „задължение към обществото“, както и всички цени за достъп и пренос по мрежата. Така, ако потреблението им е ограничено до тези 100-150 киловатчаса,

икономията, която се получава от цялата сметка е около 33%

Ако консумацията е по-ниска от въпросните 100 или 150 киловатчаса, тогава икономията ще е по-малка от въпросните 8-12 лв. При сметка от 6 лева, какъвто е масовият случай през лятото в малките градчета и селата, отстъпката ще е около 2 лева, посочиха от института.

По-ниските цени за енергийно бедните българи ще влязат в сила, когато бъдат направени редица законови промени. Според последните сигнали от енергийното министерство истински старт на либерализацията, която включва излизането на свободния пазар и на всички производители на ток ще се случи от началото на следващата година.

Към момента 255 хил. български домакинства получават подпомагане от държавата за зимното си отопление. За петте зимни месец помощта е 361 лева, което коства на бюджета 92 млн. лв. Енергийното и социалното министерства планират броят на бедните домакинства, които занапред ще имат достъп до енергийно подпомагане да се вдигне на 500 хил. Към сегашните домакинства, които сега получават помощи за отопление се добавят

самотните пенсионери над 70 г. с пенсия до 300 лв.

(линията на бедността), лежащо болните, хората с 90% степен на увреждане, както и семействата на деца с увреждания. Всички тези групи, които занапред ще се считат за енергийно бедни, обхващат 14% от населението. Половината от тях ще продължат да получават помощите за отопление, като в добавка ще получават отстъпката от цената, а другата половина ще се ползва само от отстъпката в цената, обясни Иванка Диловска, член на енергийния институт. Това ще коства на бюджета допълнителни 50 млн. лв., обявиха преди време от ведомството на Теменужка Петкова. Така общия разход за бюджета става 140 млн. лв.

Според експертите обаче трябва много внимателно да се обмисли дали е необходимо системата за подпомагане да се усложнява толкова много. Анализът на института е показал, че по-добрият вариант е да се разшири достъпът на подпомаганите, но

да се запази сегашната система за помощи за отопление

която работи вече 20 г. Тогава, при същия разход за хазната, ще бъдат обхванати около 400 хил. домакинства, обясни Диловска. Така по думите й ще бъде избегнати доста затруднения, както за хората, така и за ЕРП-тата. Иначе експертите вещаят хаос по няколко линии. Първо, заради това, че електромерите на енергийно бедните трябва да бъдат отчитани на 1-во число задължително, което означава, че отчетникът трябва да идва за едно или две домакинства от блока. Освен това ЕРП-тата разпознават клиента си с ИТН номера. Ако възрастен човек има право на подпомагане, но живее при децата си, които го гледат, защото е със степен на инвалидност, как тогава ще се получава помощта, питат експертите.

Другият голям въпрос е кой ще плаща отстъпката

от цената, смятат специалистите. Под социална тарифа в ЕС се разбира бедните клиенти да получават отстъпка, която обаче се калкулира в цената на богатите, тоест има солидарност, обясни още Иванка Диловска. Ако парите идват по линия на бюджета, тогава се говори за социална защита. В случай, че у нас се реши да е първият вариант, то тогава трябва да се плаща още една добавка в цената на тока. Според изчисленията, за да се покрие този допълнителен разход от 50 млн. лв., тя ще коства на всеки българин между 1,50 и 2 лева на година.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.