- Доц. Киров, за втора поредна година преди съставянето на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Сдружението на общопрактикуващите лекари иска въвеждане на потребителска такса за преглед на децата и непълнолетните. Толкова много ли са децата в България, че родителите трябва да бъдат обременявани и с такъв разход? Известно ли ви е, че „взривихте“ общественото мнение във форумите?

- Въздържам се да коментирам форумите, това няма смисъл. Излишно е да коментирам и родители, които твърдят, че ще станат едва ли не бедни, ако няколко пъти в годината платят такса за детето си от 1 лев. В същото време държавата изцяло е поела ангажимента за здравето на неговото дете като осигуровки и лечението в болница.

- Но хората питат защо трябва да плащат 1 лев за преглед?

  • - Това не е нещо ново. Става дума за предложение по отношение на проектобюджета на НЗОК, който бяхме изпратили в писмо преди време. Тогава обаче не бе прието.

  • - Но това предложение разбуни духовете в обществото и хората продължават да не приемат защо трябва да се плаща 1 лев при преглед на дете?

  • - Нашето становище по отношение на потребителската такса, която както знаем е механизъм за ограничаване на свръхпотреблението, е, че не бива да има освободени хора от нея. Това създава неравнопоставеност и между самите пациенти. Всеки трябва да си плаща такава такса, а институцията, която е решила, че този човек трябва да бъде облекчен по някакви причини, трябва да му възстанови средствата или да плати вместо него. Това е нашата позиция. Предложеното от нас е междинен вариант, който по никакъв начин няма да натовари родителите. Дебатите тук са излишни. Ще паднем на много ниско ниво, ако коментираме доколко единият лев ще доведе до бедност когото и да било. Няма да навлизам в детайли. Само уточнявам, че родителят ще плаща 1 лев, а пълният размер на таксата до 2,90 лева ще се допълва от държавния бюджет. Става въпрос за същия модел, който беше въведен при лицата, упражняващи правото си на пенсия, при възрастните хора. Известно е, че е задължение на държавата, а това са всички хора, които си плащат данъците, да плаща здравната вноска на децата. Но тя поема само 50%. При 16 лева месечна здравноосигурителна вноска върху минимална работна заплата за децата се привеждат 8 лева. С потребителската такса от 1 лев ще се компенсира отчасти неизпълнението на ангажимента на държавата към здравното осигуряване на децата. Това на никого няма да навреди. Трябва да се има предвид, че много лекари имат в пациентските си листи предимно деца. От това те губят както от съфинансиращия, така и от възпиращия механизъм. Редно е да се постигне някаква справедливост в това отношение. Нормално е, когато поискаш от някой да плаща за дадена услуга, той да откаже. И на мен не ми се иска да давам пари за много неща, но се налага, нямам избор. Така че да се дискутира, че въвеждането на такса от 1 лев ще остави някой гладен, е несериозно.

- Но би трябвало да сте наясно, че у нас има крайно нуждаещи се хора, за които е непосилно да плащат дори този лев?

- Какво значи крайно бедни? Беден човек е този, който няма мобилен телефон, не гледа кабелна телевизия и който не търка по 2-3 билетчета от лотарията наведнъж. Като има бедни, те трябва да бъдат определени като такива и някой да им покрие този разход. Не бива социална политика да се прави на гърба на тези, които си вършат работата. Ние, с нашите данъци участваме в осигуряването на социалната политика. Но това не означава, че ние трябва да работим, а някой да прави социална политика на наш гръб. Тук бих използвал израза „ С чужда пита помен прави“. Нещата са прости.

  • - Не смятате ли, че меко казано е грозно да се говори за ограничаващ механизъм за посещение на деца при лекаря? Нима едно дете може да боледува по план?

- Има много европейски държави, в които е въведена потребителска такса и за децата, в други пък няма такава. У нас работим по система, според която се заплаща потребителска такса. По принцип българите, които живеят или са живели в чужбина, обикновено изтъкват нещата, които не им харесват там. Имам познати и пациенти, които са имали досег със здравноосигурителните системи в други държави. Там е изключено общопрактикуващият лекар да те приеме веднага, напротив. Чака се с дни за преглед. Ако е колега от специализираната помощ, ще трябва да чакаш месеци. За операции също се чака месеци. У нас има такива облекчения за децата, както и за възрастните, но те не се ценят.

  • - Един родител не води детето си по своя прищявка, а когато то е болно. За какво свръхпотребление говорите?

  • - Неотдавна зам.-министър Мирослав Ненков даде пример. Майка завежда детето на преглед в четвъртък. При прегледа лекарят установява, че няма нищо сериозно. Казва им какво да правят и да заведат детето отново в понеделник. Но майката, тъй като смята, че е по-компетентна и от доктора, решава, че ще го заведе отново, защото хремата на детето не е минала до другия ден. Това няма смисъл, а отнема от времето на медика, предизвиква опашка. В събота тя ще му звънне по телефона, защото според нея отново има нещо, и в понеделник, когато то вече е добре, може и да не го заведе на преглед. Ето това е свръхнеобоснованото потребление, за което говорим.

  • - Нормално е родителите да се тревожат, когато децата им са болни. Какво нередно има в това, нима наричате това свръхпотребление?

  • - Точно защото родителят не е медицинско лице, би трябвало да слуша съветите на лекаря. И когато медикът е преценил, че детето трябва да се прегледа отново в понеделник, той има аргумент за това. Проблемът на българите е, че всеки смята, че разбира от всичко. Ако анкетирате хората на улицата, ще видите, че всеки втори смята, че може да е президент или премиер. Има правила и те трябва да се спазват.

  • - Що за правила са тези, които целят да ограничат достъпа на малки деца до лекарска помощ?

  • - Ще отговоря с пример във Финландия, тъй като познавам случая отблизо. Бебе е с температура 39 градуса. Родителите се обаждат на лекаря, отговаря им се, че в момента е невъзможно той да отиде при тях и докато то има температура, няма защо да бъде преглеждано. Обясняват им какво да правят, за да я свалят, и им записват час след два дни, като те трябва да го спазят точно, защото иначе ще чакат още два дни. Защо там никой не възразява? Напротив, има ясни правила и хората ги спазват. Социална политика не означава да се свири на нежни струни и да се вадят дивиденти. Социална политика означава да помогнеш на човек, който наистина има нужда.

- Имате ли да кажете нещо за оправдание пред майките, които питат: защо такса от 1 лев за преглед на детето при лекар?

- Защото трябва да има ред и дисциплина.

 

Визитка:

- Доц д-р Любомир Киров е роден на 28 април 1965 г. в Пещера

- Завършил е медицина в Медицинския университет в Пловдив

- От 2003 г. е вицепрезидент на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа, а от 2007 г. е секретар на Международния борд за акредитация и организация на продължаващо медицинско обучение, в който членуват лекари от 16 европейски държави, САЩ и Израел

- Председател е на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България


 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.