Мъжете ядат повече от жените, но и заплатите им със 17,4% по-високи

Изследване сочи:

Мъжете ядат повече от жените, но и заплатите им със 17,4% по-високи

През първата половина на 2016г. българките със средна заплата от 845 лв.

Потребителската кошница и разходите за издръжка на мъжете са по-високи от тези на жените, но пък и заплатите на силния пол у нас са средно с около 17,4% по-високи. Това гласи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, което бе оповестено в сряда в Пловдив.

Мъжете у нас имат нужда от по-висока издръжка не само защото похапват повече, а и защото храната им струва повече. В определени отрасли разликата в заплащането между двата пола е драстична и то отново е в полза на мъжете.

„Трябва да се мислят политики, които да вкарат повече мъже в някои професии. Ето например – повече мъже учители. Това би било полезно и за самата професия и за вдигане на техните заплати, но и за нашите деца, защото ще имат мъжки модел на поведение в училище. Тоест, ще имат и двата модела, което е важно за децата”, обясни експертът във фондация „Джендър проект в България” Станимира Хаджимитова по повод разликата в заплащането.

Тя уточни, че като цяло българките получават по-ниски заплати, тъй като в повечето случаи заемат по-ниски позиции в йерархията на фирмите. „След като жените взимат по-малко пари, е много трудно да си позволят домашни помощници или детегледачки. Проучването ни установи, че жените не договарят заплатите си. Оказва се, че ние правим дъмпинг и се съгласяваме да работим за по-малко пари. Мъжете не сте такива. Борите се повече и за по-високи позиции, и за по-големи заплати. Докато ние сме „по-скромни”, което трябва да се преодолее”, каза още Хаджимитова.  

Според социолозите на КНСБ за първата половина на годината жените у нас са получавали средна работна заплата от 845 лева, а мъжете – 1022 лева при средна заплата за страната от януари до юни – 934 лева. И при двата пола има ръст, но разликата в заплащането им е 177 лева, са изчислили от синдиката.

„Има неравнопоставеност все още на пазара на труда на жените и това е най-вече при започването на работа особено на майки с деца под 3 години. При заплащето им има силна неравнопоставеност и дори се забавя тяхното кариерно развитие”, обясни експертът в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Виолета Иванова. По думите й в повечето случаи работодателите изтъкват като причини за това да плащат на жените в екипа си по-малко това, че те рядко остават след работно време, тъй като се налага да се грижат за децата си и семейството си

Разликата между заплатите на жени и мъже у нас се задълбочава през последните 10 години. Това се наблюдава особено след 2006 година, показва проучването. По отрасли също се наблюдава полова дискриминация на жените. Те са най-ниско платени в рибното стопанство, ресторантьорството, мебелната, кожарската и шивашката индустрии. Дамите са по-ниско платени също в банковия и застрахователен бизнес. Жените получават и по-ниски пенсии от мъжете. А за издръжка на едно 4-членно домакинство – двама възрастни с две деца, трябват 2 226 лв., за да се покриват разходите за храна, образование, здравеопазване и поддържане на жилище. За член на домакинство синдикатът е изчислил, че за издръжка са необходими 556.55 лв.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.