Снимки

Нова специалност „ Съдебен служител“ може да бъде разкрита от догодина в пазарджишката Профилирана гимназия „ Ив.С.Аксаков“. Директорката на най-старото учебно заведение в града Иванка Ваклинова е изпратила предложение до Регионалното управление по образованието и се очаква одобрение от просветното министерство. Предложението предвижда да бъде разкрита 1 паралелка от 26 ученици по новата специалност. Школската директорка обясни, че тази специалност била включена в списъка с професиите за професионално образование и обучение със заповед на министъра на образованието от 14 декември 2017 г. след предложение на Националния институт на правосъдието. Профилирана гимназия“ Ив.С.Аксаков“ е първото училище в региона, което работи  по програмата“ Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие „ и е партньор на Окръжния, Районния и Административния съд и прокуратурите в града от учебната 2014 г. Ако бъде одобрена новата специалност бъдещите съдебни служители освен по основните и задължителни предмети ще бъдат обучавани на компютърна грамотност, правопис, езикова култура. Ръководството на гимназията има очаквания, че интересът към новата специалност за кадри в съдебната администрация ще бъде много голям.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

8000 сираци с помощи догодина

8000 сираци, които нямат право на наследствена пенсия, от 1 януари догодина ще получават помощи от държавата. Те са предвидени в предложените промени в Закона за семейните помощи, публикувани за обществено обсъждане.