Снимки

Зимата е прекрасна, а падането върху лека – забавно, но ако го наблюдавате от страни. Едно сгромолясване върху непочистения тротоар може да нанесе сериозни травми, а ударите главата си, дори да се окаже фатално. Независимо от тези опасност, човек не може да се самоарестува у дома, докато поледицата се стопи. Затова пък, може да ползва няколко правила, които да намалят риска от потрошаване, а при по-умелото им използване дори от падане.

За целта, макар и не особено изящна, но много подходяща, се оказва походката тип „пингвин”. Тя е особено практична и не случайно тези комично-симпатични птици имат чудесна техника за справяне с ходенето по лед. За да постигнете и вие тяхното умение е необходимо първо да си представете си, че сте пингвин. След това тръгнете по хлъзгавото с малки стъпки, стъпвайки тежко с предната част на стъпалото, но събрани крака и стъпка на цялата подметка.

Обувките са от голямо значение за безопасността през зимата. Най-добре е те да са с голям и дълбoĸ гpaйфep. По-меката и еластична подметка осигурява по-голямо сцепление върху леда. Зимните котки с шипове не са красива гледка, но пък създават безопасност. При голяма поледица те са подходящи особено за възрастни хора. Този артикул е евтин и пасва на всички модели обувки. Продават се в магазините за спортни стоки.

За да ходите безопасно върху леда, прехвърляйте центъра на тежестта върху предния крак. Така се получава прав ъгъл между водещия крак и заледената повърхност, рискът от сгромолясване намалява до 80 на сто.

Не стягайте мускулите на краката. Не вървете сковано, по-отпуснатата и свободна походка ще ви помогне да запазите равновесие, дори ако се подхлъзнете. Ако това се случи и падането е неизбежно в никакъв случай не подлагайте ръка, за да се задържите прав, за да не я счупите, особено в китката. Освен това, когато тялото е отпуснато и няма напрежение в мускуите, намалява и чувството за студ.

Когато ходите върху лед или добре утъпкан, но хлъзгав сняг, не се опитвайте да бързате, още по-малко да тичате. Подбирайте да вървите там, където има по малко неотъпкан сняг, киша или напръскана сол или луга.

Не дръжте ръцете си в джобовете, за да не изгубите равновесие прие евентуално подхлъзване. Ако сте си забравили ръкавиците, и се налага, да си сложите ръцете в джобовете, поне не стискайте ключове, монети или телефон. Заради рефлекса при падането, ще разпилеете всичко.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.