Снимки

Култовият старозагорски парк „Митрополит Методи Кусев“ по името на създателя му ще бъде цялостно обновен и върнат към автентичния му вид за 270 дни , съобщиха от общината, която е собственик на уникалния терен от 3 200 дка. От там напомнят, че 60 ха от парка са със статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория "национално значение.

Заложените в проекта на екип с ръководител ландшафтен .арх. Корнелия Маторова дейности ще бъдат изпълнени от „Водстрой 98“ АД-София. Дружеството спечели обявената от общината обществена поръчка като предложи цена от 7 052 352,43 лв. с ДДС. На второ място остана офертата на "Стройкомерс" ЕООД с цена 7 079 683,39 лв. с ДДС. Дейностите са в рамките на втория етап от реализацията на проекта „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора”, включен в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Региони в  растеж 2014-2020“, първата символична копка ще бъде направена край арката на митрополит Методий в сряда, на 15 ноември.

Предвижда се създаване на зелени маршрути, ситуирани основно по направленията с екзотични и вековни дървета и екопътеки, които ще водят до характерни места и гледки в парка. Ще бъде създадена система от велоалеи и достъпен маршрут за хора с увреждания.

С цел запазване духа на парковата среда се предвижда възстановяване и обогатяване на дендрологичния състав в парка чрез подмяна на компрометираните видове. Ще се създадат и нови тематични пространства като „Пътеката под кипарисите, „Поляната с Кедрите“, „Поляната с Алепския бор“ и др.Преди старта на проекта са паспортизирани 2 800 дървета, основно около алеите, отбелязани са и дърветата с особен статут.

Проектът за парк „Митрополит Методи Кусев“ беше яростно атакуван от фондация, създадена от няколко претендиращи за кръвно родство с владиката лица. Те твърдят, че дейностите ще унищожат белия дроб на Стара Загора. Лично кметът на общината Живко Тодоров категорични опроверга твърденията на фондацията.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.

Горящо сметище обгазява шофьори край Кочериново

Горящо сметище обгазява пътуващите водачи по направлението Кочериново – Благоевград, алармираха потърпевши. Сигналът за инцидента е подаден в 7 часа в неделя, като на място пристигат два противопожарни екипа от Рила.