Снимки

В УМБАЛ „Света Марина” във Варна е внедрен модерният и единствен в страната сономамотомограф - диагностичен апарат за изследване за рак на гърдата. „Тази система е изключително подходяща за ранно откриване на рак на млечната жлеза, тъй като сканирането е напълно автоматично, като обхваща и околните тъкани. Тази технология дава възможност да се елиминира напълно субективния фактор, съществуващ при класическата ехография на гърдата“, обясни проф. д-р Боян Балев, началник на клиниката по образна диагностика в университетската болница във Варна. Прецизна компютърна програма следи за заснемането на всеки милиметър от обекта, след което следва обработка на образите и предоставянето им за анализ от специалист. Изображенията се съхраняват в болничната система най-малко 10 години, като е осигурен по всяко време и достъп на специалистите до тях. Важно предимство на системата е остъствието на йонизираща радиация. Това я прави напълно безвредна и по тази причини се препоръчва за диагностика, особено при жени в репродуктивна възраст. Най-голямото предимство на сономамотомографията е, че може да се ползва с висока диагностична стойност при млади жени, при които класическата рентгенова мамография е неприложима. „До около 40- годишна възраст малките патологични обекти, какъвто е и началният стадий на рак на млечната жлеза, не могат да се изобразят на мамографията, поради препокриване от естествената плътност на гърдата“, обясни още проф. Балев. Тази физиологична особеност обаче не е пречка за ултразвуковата енергия, ползвана при сономамотомографията. Системата регистрира всяка промяна в нормалната структура на гърдата и я предоставя на лекаря за оценка. Ракът на млечната жлеза е най-честата форма на рак сред жените и вторият по честота рак изобщо. Ранното откриване и лечение, е изключително важно за увеличаване на шансовете за лечение. Това е особено важно за медицинските специалисти и населението - да бъдат осведомени за възможностите на съвременната медицинска практика в тази деликатна област. Проф. Балев препоръчва изследването на всички жени, които са наследствено обременени, включително и на кърмачки, тъй като методът е бърз, безопасен и ефективен. При необходимост, пациентките имат осигурена възможност и за консултация с гръден хирург за назначаване на консервативно или оперативно лечение. За записване за изследването в кабинета по „Сономамотомография“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна е обявен и телефон за връзка 052 / 97 88 16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.