Букет с цветя от диня и портрети, издълбани върху тиква, са сред подаръците, с които може да ви зарадва майсторът на карвинга. Резбоването на плодове е необикновено изкуство, което води началото си от Китай през VII век, но у нас става популярно през последните години. Въпреки това вече имаме повод за гордост – в списъка с хората, получили световни признания в тази сфера, е българин. Иван Сашов е носител на специална награда на Национална кулинарна купа категория карвинг в Бангкок, а на рафта си с постижения миналата година намери място и за бронзовия медал от европейското първенство в Инсбрук, Австрия. Уменията му компилират както типично тайландско резбоване със симетрична орнаментика, така и съвременно американско със скулптори на лица върху тикви.

 

Само на 30 години

 

той има вече диплома за висше образование в Техническия университет в София и е минал през школовката на кулинарната академия в Бангкок. Именно там той среща настоящата си любов – карвинга. „За този вид декорации чух за първи път от една учителка на сестра ми в ТОХ-а в Монтана. След това мои колеги тайландци правиха декорации в един от ресторантите, в които работих. Опитах и аз и ми хареса”, разказа пред „Монитор” Сашов.

Катарзисното преориентиране от машиностроенето, което изучавал в България, и кулинарията той определя като логично. Когато връща лентата назад, не съжалява, че е загърбил титлата „инженер” в името на храната. Докато е студент в София, Иван започва да работи в ресторант: „Постепенно започна да ми харесва повече, отколкото леенето с противоналягане, което и без това не ми беше по сърце (да ме прощава проф. Балевски). Готвенето ми носи повече радост, възможност за пътуване и повече „екшън“. Така се озовах в Бангкок”, намига още спецът в инкрустирането на плодове.

Макар да практикува карвинга с голям ентусиазъм, основната му професия си остава кулинарията. Интересното изкуство го учи обаче, че видът на поднесената храна е също толкова важен, колкото и вкусът. Професията му наистина го отвежда в различни краища по света, сред които Тайланд, САЩ, Испания и Исландия. Към днешна дата Сашов е пуснал котва в немския град Руст, където е

 

готвач в най-големия увеселителен парк в Германия - „ЕвропаПарк”

 

Тук той намира и терен, на който да прояви таланта си, като за Хелоуин изработва най-тежкия си шедьовър – 80-килограмова тиква. Рекордът му е поставен отново в парка, където конструира цяла композиция. В рамките само на два дни той издълбава 40 тикви.

Композицията на българина в немския  „ЕвропаПарк”.

Начинаещите любители на изкуството той съветва: „Трябва практика, да се резбоват десетина килограма моркови, които после най-вероятно ще отидат в супата, търпение докато се научиш да правиш основните движения и упоритост. Отначало е по-добре да се резбоват по-малки зелечуци - моркови, ряпа. След като се понатрупа опит, може да се мине и на тикви, дини, пъпеши.” Признава, че за да достигнем състезателно ниво, ще са ни необходими поне 2-3 години, в които да показваме произведенията си пред критичните погледи на наши близки. В случай, че съберем кураж да се изправим рано или късно пред жури, Сашов подсказва – оценяващите следят за детайли, ъгълчета, остатъци и т.н. Ако достигнем до това ниво, винаги е добре да изготвим предварителен план за творението си. „За нещо по-сложно, каквото е карвинг-състезание или демонстрации на живо, гледам да нарисувам това, което смятам да правя – лица, пирати, скелети и т.н. За цветята или птиците, които са най-популярните форми, с малко повече практика мога да ги направя и на момента, като разчитам на въображение и опит”, добавя Сашов.

За основно вдъхновение той използва интернет. „Ако се използва правилно е нещо страхотно. Можеш да видиш как някой човек от другата страна на света прави нещо красиво с ръце, опитвам и аз така. Вече има и толкова много уроци – стъпка по стъпка и видеоучители, с които не е чак толкова сложно”, категоричен е Иван. Сред най-любопитните му творби е композицията „Карибски пирати”, която му носи и третото място в Австрия. За произведението си той избира да направи скулптура на героя Дейви Джоунс, заобиколен от морски флора и фауна. На въпроса защо не е заложил на лика на доста по-популярния Джак Спароу, той отговаря - „Много харесвам Джони Деп във всичките му роли, но в киното харесвам лошите. Те за мен са и по-запомнящите се и по-харизматичните характери. Самата изначална идея за Дейви Джоунс – получовек-октопод, е гениална.”

 

БОН АПЕТИ

Майстор в кухнята на няколко нации

 

Да работиш на няколко континента несъмнено трупа солиден брой позитиви в CV-то ти. Днес Иван Сашов може да се похвали с познания за традиционните ястия на всички места, в които е слагал готварската шапка. „Всяка национална кухня е уникална сама по себе си. В зависимост от местните продукти и кулинарните традиции на две-три поколения назад, може да се говори за национална кухня, но границите на кулинарията са много по-различни от червените линии на географските карти – например мусака се готви и в Турция, Гърция, Сърбия, и у нас. Малко е като историята с вицовете – тоя го знам, ама по друг начин. Дали ще са сарми или сармале, на вкус и на вид е едно и също”, категоричен е българинът. Сред триковете, които научил в Тайланд, е съчетаването на сладко с кисело и солено с лютиво. „Тези комбинации изглеждат толкова лесни за азиатците, а за нас европейците са като йероглиф... Трудно е да се разбере защо и как, макар че напоследък забелязвам тенденция на все повече азиатски ресторанти у нас, които се радват на посетители. Явно кухнята се харесва и от българите”, посочва той.

И въпреки че се е докоснал до толкова култури, не забравя и родната. Не пропуска възможност да запознае чужденците с наши ястия, като сред храните, които се приемат добре отвъд границите ни, е тараторът. „Класическата рецепта се харесва много. Наскоро направихме и една молекулярна рецепта, която включва процес, наречен сферификация. Тя също се възприема много добре и вкусово, и визуално”, казва Сашов. „Напоследък ми прави впечатление, че у нас навлизат нови продукти като чия, авокадо, киноа. Не съм против, но ми е неприятно, когато някой възхвалява полентата, а ако напишеш качамак в менюто, хората го гледат с насмешка”, категоричен е карвинг майсторът.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сандра Бълок дари $100 000 за животни

Холивудската актриса Сандра Бълок дари 100 000 долара в помощ на животни, които бяха евакуирани по време на опустошителните пожари в Калифорния.

„Да бъдеш Владо Пенев“ в 400 секунди

Какво е да бъдеш Владо Пенев? Върху този въпрос размишляваха негови колеги и приятели, сред които Марта Вачкова, Димитър Стоянович, Ованес Торосян и Дарин Ангелов, в навечерието на Нощта на театрите.