Адвокат с бански на лалета

Адвокат с бански на лалета

Един инженер умрял. Отишъл при Свети Петър, цял ден чакал на опашка, за да получи разпределение и накрая го насочили към ада. Минало време, започнали незапомнени жеги. Свети Петър си помислил: „Тук в Рая не се диша от горещина. Я да ида да проверя?“ Отишъл той в Ада и какво да види – прохладно, подухва ветрец, изобщо рай. Попитал Дявола каква е тази работа и той му отговорил: „А бе, нали ми изпрати един инженер миналия месец, та ми сложи климатик“. „Дай го този инженер насам – казал Свети Петър, горе в Рая не се живее от горещина!“ „Аааа, не! - отговорил Дявола, щом си го изпуснал един път, сърди се на себе си. „Ще те съдя – разгорещил се Свети Петър.“ „Кого ще съдиш, бе? Нали всички адвокати са при мен?“.

Това е положението и на земята, и на небето. Не може без адвокати, колкото и да е противоречиво мнението за тях. Те също са хора, и на тях им се случва да се напият, да им „изпушат“ бушоните от работа, стрес и напрежение и да си изпуснат нервите. Но всичко това, съчетано с огромното самочувствие, което по принцип имат и демонстрират, може да се изроди в безумието някой от тях да набие 3-годишно дете, в случая варненски адвокат. Какво толкова може да направи или каже един невръстен малчуган, че да провокира агресията на непознат 38-годишен мъж, пък било то и на плажа? Дали детето не му е харесало банския? Или пък се е присмяло на килограмите му? Никой не е чул провокацията, но сигурно тя е жегнала жестоко адвоката, който върнал обидни думи към момченцето и го фраснал, та да знае и помни кого е ядосало. Не се знае дали, горкото, е разбрало какъв важен човек е обидило.

Без значение дали има проблеми с някое дело, с жената, с любовницата или със самия себе си, нищо не извинява адвоката побойник. Как не е успял да го настигне бащата на момченцето, който го подгонил с плажен чадър? Па удри, удри, та да помни кога е посягал на дете. Защото глобата от 100 лв. по Указа за борба с дребното хулиганство хич не е достатъчно наказание за вдигането на ръка срещу невръстно, да не говорим, че адвокатът е буйствал и в полицията и е обиждал униформените. Бълха го ухапала с тия 100 лв. глоба. Въпросът е дали всеки с юридическо образование и взети изпити за вписване в адвокатска колегия става за тази работа? Дали не трябва да минават и през тест за психическа годност? Защото адвокатите са обществени личности и работят с хора, за което им е необходимо търпение. Възпитанието пък не позволява да се бият деца. Малчуганите всъщност обичат бански на лалета и го казват недвусмислено в оная песничка на „Врабчетата“: „Когато с теб се разхождам по плажа, разбирам колко си влюбен във мен и много искам на всички да кажа, че ти си само за мене роден. Да, да, да, да това не е шега! Защото знам, че другите момчета нямат бански на лалета“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.