Снимки

Шест души загинаха, а десет са в критично състояние и в безсъзнание след зверската катастрофа на АМ "Тракия". Това съобщиха за Агенция "Монитор" от столичния Центъра за спешна медицинска помощ София-град. При сблъсъка пострадаха над 20 души, сред които има и дете. Според първоначалната информация автобусът се обърнал на 27 км преди столицата край разклона за Вакарел, след като бил ударен от синьо рено с габровска регистрация. По информация на „Монитор“

 

зад волана на колата е стояла жена,

която към 14.30 часа все още е на мястото на инцидента и е в истерия след случилото се. Пътници, които не са пострадали сериозно при обръщането на автобуса, към 14.30 часа бяха все още са на мястото на трагедията и очакваха да бъдат извозени от там.

В 15.30 часа от ЦСМП потвърдиха, че до този момент жертвите са 6 - пет жени и един мъж. На мястото на инцидента в 12 часа са изпратени 14 линейки на Центъра за спешна медицинска помощ - София, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Екипите на Бърза помощ транспортираха ранените към най-близките, с оглед на констатираните травми, лечебни заведения. Това са трите болници – Университетската болница „Св. Анна“ (бивша Окръжна болница), „Пирогов“ и Военно-медицинска академия. Първите пострадали бяха приети в „Св. Ана“ с тежки рани. Към 14.15 часа докараните в лечебното заведение бяха 10 - трима мъже и седем жени,

 

всички в тежко състояние.

От тях обаче четирима са в шоково състояние, между живота и смъртта, каза говорителят на лечебното заведение Антон Луков. Всички приети са с тежки счупвания и с прорезни рани. В 14.10 часа двама от критичните пациенти бяха вкарани в операционна зала.  От болницата съобщиха, че към момента има достатъчно запаси от кръв.

 

 

Три от пострадалите жени към 13.25 часа бяха докарани в спешния център на ВМА. От лечебното заведение обясниха, че предстои да се установи първо състоянието им както и самоличността и възрастта на жените. Към 14.20 часа от болницата уточниха, че състояните им е стабилизирано и пациентките не са с пряк риск за живота.
Линийки започнаха да докарват ранени и в „Пирогов“. Приемът им там продължава в момента, още не е ясно колко са те, казаха от пресцентъра. Към 13.30 часа от "Пирогов" съобщиха, че спешната болница са

 

докарани мъж, две жени и тежко ранено дете.

Веднага детето е вкарано в операционна зала, като тежката интервенция продължава и в момента.

 

„Имаме организация създадена, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма“, каза директорът проф. Асен Балтов. По думите му детето вече е в операционната. „Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови“, допълни той и уточни, че

 

на детето му предстоят още изследвания.

Проф. Балтов посочи, че в болницата са постъпили две жени, като едната е насочена към хирургичен кабинет, другата през травматологичен както и един мъж, който е с данни за черепно- мозъчна травма.

 

 

„Очакваме още линейки. Знаем, че 14 линейки са изпратени на място на произшествието. Не мога да кажа за момента нищо, предстоят изследвания, знаете, че това е процес, който изисква време“, заяви той. Близки на пострадалото дете се оказаха на мястото на катастрофата. Пред Агенция „Монитор“ те обясниха, че са се чули с майката на раненото дете, която е добре.

 

Самото хлапе е било контактно при приемането

му в болницата, разказаха още роднините. Детето е 13-годишното момче, уточниха в 17.00 ч. от „Пирогов“. По спешност му е поставен дрен, за да бъде възстановен достъпа на кислород до организма. Една от пострадалите жени е негова майка, тя е настанена в травматологията на спешната болница. На другата пострадала жена, се е наложило да бъдат направени и високоспециализирани изследвания, които са установили, че тя трябва да остане в хирургичната клиника. Мъжът, който е на 40 години, е прегледан и изследван в спешното отделение на лечебното заведение. Той е с контузия на главата и след тя е обработена е изписан от болницата. Междувременно в 15.30 часа директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев съобщи, че при инцидента са пострадали още 7 души, които са настанени в ИСУЛ - трима от тях, в болница "Токуда" - двама и в "Софиямед" - също двама. Момиче, което е било с леки наранявания пък само е потърсило помощ в болница "Св. Ана" след инцидента, обясни още Гелев. Той допълни, че

 

пострадалата е стигнала до лечебното заведени с частна кола.

Двамата пострадали, от които бяха закарани в болница "Токуда" са в стабилно състояние, без опасност за живота. И при двамата са установени фрактури на долни крайници и предстоят ортопедични операции и прием в Клиниката по Ортопедия и травматология. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми. В 17.00 ч. от ВМА съобщиха, че настанените там ранени са без опасност за живота. Шефът на ЦСМП обобщи, че така общо пострадалите стават 23.

Същата цифра бе съобщена и от здравният министър Кирил Ананиев. Той също посочи, че 23 са общо хоспитализираните след катастрофата на автомагистрала „Тракия“, като най-тежките случаи са в Окръжна болница. Ананиев добави, че в болницата има четири жени и обърна внимание, че едната е в най-тежко положение, с много голяма опасност за живота.

 

„В Окръжна болница видях настанените от Спешното отделение

и влязох в хирургическото, където видях и самата операция на жената, която е в най-тежко положение. Винаги има опасност за живота, особено за тази жена, която в момента е в операционната. Така или иначе се прави всичко от екипа, за да може да се спаси нейният живот“, каза Ананиев. Той благодари на Спешната медицинска помощ, която е била изключително адекватна. По думите му в момента се работи по изключително професионален начин. „В болниците е създадена пълна организация. Екипите работят безупречно и затова искам пред вас да благодаря на д-р Близнаков и на всички останали директори и екипи в останалите болници, където са постъпили пациентите, за това, което дават от себе си. Поддържам непрекъсната връзка с всички директори на болници, в които има постъпили пациенти. Своевременно уведомяват в какво състояние са те“, заяви Ананиев и добави, че до този момент жертвите при катастрофата са пет жени и един мъж.

 

Към 14.25 часа обърнатият автобус все още не беше вдигнат от мястото на трагедията и от ЦСМП - София изразяват опасения, че е възможно да има още загинали. След 15 часа превозното средство все пак беше извадено успешно от канавката и

 

под него не бяха открити други затиснати пътници, каза д-р Гелев.

"Аз пътувах от другата страна на шофьора и както се движехме, автобусът внезапно се преобърна. Аз

 

бях първия излязъл и шокът ми не беше от преобръщането,

а от това, че има толкова много хора, на които не мога да помогна". Това разказа младеж за "24 часа", който е пътувал в преобърналия се на АМ "Тракия" автобус.

Рейсът е пътувал от Бургас в посока София и е на фирма "Юнион Ивкони". Лек автомобил се е завъртял, ударил се е странично в автобуса и той е влязъл в канавката. Това обясни за "24 часа" един от собствениците на "Юнион Ивкони". Счупили са се стъкла и вероятно при влаченето на автобуса са изпаднали хора.

 

Автобусът бил регистриран преди два месеца и е чисто нов.

Съсобственикът на фирмата казва, че няма хипотеза за преумора или превишено работно време, тъй като в Сливен, шофьорите са се сменили и зад волана е бил 32-годишен мъж. Вероятно една от причините някои от пътниците да изпаднат през изпочупените прозорци е, че не са си били сложили коланите. "Зор да има колани, а сега не се слагат", коментира той.

На мястото на катастрофата пристигна и главсекът на МВР Младен Маринов.

На мястото на инцидента е главният секретар на МВР Младен Маринов. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев пътува към мястото на тежкия пътен инцидент. Той заминава за там по разпореждане на премиера Бойко Борисов, след като прекрати посещение на ГКПП Капитан Андреево, където бе планирана визита на холандски депутат.

Според разкази на очевидци

 

синьото рено е ударило от дясната страна рейса,

който пътувал в посока София, което предизвикало жестокия инцидент. От "Пътна полиция" съобщиха, че към момента на катастрофата,

 

автобусът се е движил с допустимата за магистрала скорост от 93 км/ч.

Няма данни към момента с каква скорост се е движила колата, ударила рейса, нито каква е причината за удара. Според свидетелски показания обаче реното се опитал да изпревари автобуса, като при маневрата колата е криволичила по пътя и така е закачила автобуса.

Близки чакат информация за пострадалите.

 

„Първоначалните действия е да освободим затиснатите от автобуса, за да бъдат транспортирани до болница. Има спряно движение, но не мога да се ангажирам с конкретна информация за загинали, тъй като няма да е точна към момента. Пострадалите са около 22, но не се ангажирам да давам точна информация", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев изказва съболезнования на близките на загиналите и благодари на екипите на Спешна помощ и на лечебните заведения за оказаните животоспасителни действия.

 

Транспортният министър

нареди проверки на фирмата

По разпореждане на траспортният министър Ивайло Московски са изпратени екипи на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА) за извършване на проверки на мястото на инцидента и в офиса на фирмата превозвач. Автобусът притежава валиден технически преглед и карта за допълнителен преглед, съобщиха от транспортно министерство. Превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача „Юнион Ивкони“. Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници. Специализиран автомобил-лаборатория и експерти от ИААА са на мястото на инцидента и ще извършат всички допълнителни проверки след приключване на следствените дейности от органите на реда. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще осигури обходен маршрут по разпореждане на регионалния министър Николай Нанков. Екипите на АПИ и пътно-поддържащата фирма оказват съдействие на МВР за организация на движението в района на инцидента.

 

Автобусът на "Юнион Ивкони" тръгнал от Бургас полупразен

Елена Анастасова
Автобусът, който се преобърна на магистрала Тракия е тръгнал в 6.00 часа от терминала на автогара "Юг" в Бургас. Возилото е било полупразно. В него от морския град се качили само седем пътници. Други осем души са се качили от Айтос. Автобусът е спрял и в Стара Загора, откъдето са се качили най-много пътници. Оказа се, че във фирмата нямат списък с хората, които са пътували в автобуса-ковчег. "Нямаме практика да записваме имената на пътуващите", казаха от бургаския офис на "Юнион Ивкони". Служителите твърдят, че автобусът е бил изряден и нов, произведен през 2014-та година.
 

Линейките пристигнали

на мястото за 25 минути

Линейките на Центъра за спешна медицинск помощ са стигнали на място на катастрофата за 25 минути. Първата кола е пристигнала 6-а минута, тъй като е била в Ихтиман. Заедно с оказаната на място първа и реанимационна помощ и транспортирането до болниците, цялата операция приключи за не повече от един час, подчерта директорът на центъра д-р Георги Гелев. Четиринадесет екипа са участвали в спасяването на пострадалите. Още в първите минути, след като е станало ясно за катастрофата в „Пирогов“ са били подготвени 10 операционни, операционни са били подготвени и в „Света Анна“ и ВМА, каза още д-р Гелев. По думите му, ако центърът е разделен на София – град и София – област, както беше до преди няколко години, организацията по спасяването на катастрофиралите не би била толкова стройна и бърза. Д-р Гелев не скри, че неотдавна центърът е имал проблем с единния телефонен ноимер 112. Нямахме помежду си конферентна връзка, а това нарушава точната информация за състоянието на пациента. Сигналът се приема от дежурен, който няма медицинско образование, събира информация, но ако се наложи уточняване от лекар, няма връзка с пациента, за да се разбере какво точно му е съобщението. По думите му петък не най-тежкият ден за спешните лекари, тогава се случват и най-тежките катастрофи.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разбиха "цех" за фалшиви документи и банкови карти

Разбиха "цех" за измами със скимиращи устройства и фалшиви документи край Пловдив. При акция на ГДБОП са иззети заготовки за лични документи, пластики, слотове и клавиатури за банкомати, лайсни с микрокамери.