67 карантинирани ученици се явиха на изпит по математика

67 карантинирани ученици се явиха на изпит по математика

Почти 106 000 ученици се явиха днес на национално външно оценяване по математика в 7-и и10-и клас, съобщиха от МОН. В отделни изпитни зали работиха 17 седмокласници и 50 десетокласници, които са под карантина поради контакт с болен.

На изпит по математика се явиха 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи - 15 от тях бяха с избираем отговор и две - с разширен. Учениците разполагаха с 90 минути. След изпита те споделиха пред „Монитор“,че като цяло тестът е бил лесен. Най-трудна за тях с била 16-а задача, на която учениците трябвало да представят цялостното решение. За целта те е трябвало да съставят система с даденото в условието, но не всички от тях са успели да се справят. На 17-ата задача, с която са се проверявали знания по геометрия, също изискваше пълно решение. Десетокласниците обаче споделиха, че за тях тя не е представлявала трудност.

Около 57 330 седмокласници пък решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората.

Изпитите по математика проследяват индивидуалния напредък на всеки ученик и установяват степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма. Това помага за прилагане на мерки и политики за подобряване на качеството на образованието, посочват от МОН.

Максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Точките служат се използват и като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8-и клас. С резултата в 10-и клас пък учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Резултатите от проведените тази седмица изпити трябва да станат ясни до 28-и юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.