Снимки

Да бъде разкрит филиал на Минно–геоложкия университет „Свети Иван Рилски“ в Раднево настояват от мениджмънта на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД.

Вече са проведени предварителни разговори с ръководството на ВУЗ-а, в които е обсъдена възможността там да бъде изнесено обучението в специалностите “Технология на открития въгледобив“ и „Минна електромеханика“.

По последни данни в момента в МГУ „Свети Иван Рилски“ се обучават 195 от служителите на дружеството, извършващо добива на лигнитни въглища по открит способ на територията на комплекса „Марица изток“.

Във връзка с необходимостта от подготовката на висококвалифицирани кадри от мините са разработили проект за дуално обучение на ученици от професионалната гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“ в Стара Загора, който ще бъде стартиран от началото на тази учебна година.

Проектът предвижда след една учебна година да обхване и възпитаниците на местната професионална гимназия.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.