Снимки

Дежурната канонада от фалшиви новини изстреля Фабриката за манипулации на олигархията по повод делото за източването на КТБ. Порочната машина от медии, неправителствени организации, експерти и политици, финансирана от българските олигарси, отгледани от Иван Костов, даде всичко от себе си, за да отклони общественото внимание от мегаделото срещу Цветан Василев. Глутницата олигарси Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев впрегнаха медийните си глашатаи, които в рамките на един ден произведоха цяла серия от фалшиви новини по адрес на Делян Пеевски - издателя на медиите, които непрестанно разкриват далаверите им.

Вероятно по чиста случайност точно в деня, в който бе насрочено заседанието по делото „КТБ“,

известните с това, че ходят лично на

гости в Белград на Цветан Василев

„граждани“ от организация „Боец“ решиха да пуснат сигнал в новия антикорупционен орган срещу Делян Пеевски. В сигнала, разбира се, няма някакви нови факти и обстоятелства, които да не са проверявани досега. Съответно всичко написано в него вече е опровергавано от българските институции и стойността на сигнала, както и очакваният резултат от разглеждането му са предварително ясни на вносителите. Пред „Фрогнюз“, сайта на друг храненик на Цветан Василев - ченгето от ДС Огнян Стефанов, обаче „Боец“ не пропускат да внушат основната опорна точка, която ръководи действията им. Ако новото спецзвено не обърнело внимание на сигнала им, това щяло да покаже, че всички институции в България са корумпирани и лоши. С други думи няма как любимият им мустакат домакин в Белград да бъде съден честно в България. Или поне така им се иска на „бойците“ за свободата на БГ Мадоф.

Паралелно с тях „Медиапул“ на бившата говорителка на Костов даже не си дава зор да заблуждава читателите си, а просто преповтаря стари опорни точки към актуални новини. В публикацията им за делото „КТБ“ от сайта просто са залепили нелогично звучащия абзац как при досъдебната фаза не бил разпитван Делян Пеевски. Не че няма още милиони хора по света, които също като Пеевски не са разпитвани за КТБ, тъй като нямат отношение към фалита на банката. Просто

Медиапул“ цели да създаде пропаганден

шум с цел отклоняване на вниманието

към главния виновник.

Проваленият политик, създаден от Прокопиев - Христо Иванов, също даде своята дан към фалшивите новини, обяснявайки как сегашният главен прокурор щял да бъде подменен от нов, който доказал верността си към Пеевски. Факти? Доказателства? Не, просто марионетката на олигархията има задача също като останалите пипала на Фабриката за фалшиви новини да създава усещането, че институциите у нас не работят, а за това да бъде нарочен Пеевски.

И ако все по-намаляващата аудитория на медиите от Фабриката за фалшиви новини няма възможност да научи какво все пак се е случило на вчерашното заседание по делото „КТБ“, то истината е следната. Българските съдебни власти са се обърнали с молба за съдействие по делото „КТБ“ към европейския орган за съдебно сътрудничество Евроджъст заради проблемите с призоваването на основния обвиняем по процеса – банкера беглец Цветан Василев. Това стана ясно по време на втория опит делото да стартира в Специализирания наказателен съд.

Съдия Виржиния Петрова докладва, че е получен отговор от заместник националния представител в Евроджъст, че на пленарно заседание на колегията е докладвана българската съдебна поръчка, за да се получи регистрация на казуса и да се отнесе до Сърбия.

Изпратено е запитване до контактната

точка на европейската мрежа

за съдебно сътрудничество в Сърбия. Има отговор – че все още няма обратна информация дали Василев е получил книжата, изпратени със съдебната поръчка. Процедурата на Евроджъст не позволява на европейските магистрати да разпоредят на сръбските власти да предадат призовките по делото на Василев, уточниха за „Монитор“ юристи. Въпреки това изпращането на писмо от Евроджъст до Белград показва засиления интерес на институцията към делото „КТБ“ и е знак към Сърбия, че бавенето на процеса противоречи на европейските изисквания за ефективно правосъдие.

Към момента делото за източването на четвъртата по големина българска банка – Корпоративна търговска банка (КТБ), продължава да е блокирано заради отсъствието и невъзможността за редовно призоваване на основния обвиняем в мегапроцеса – банкера Цветан Василев. Във вторник делото претърпя втори фалстарт в Специализирания наказателен съд, тъй като Василев продължава да не може да бъде намерен, за да му бъдат връчени съдебните книжа. Няма отговор от Сърбия на съдебната поръчка за връщането у нас на книжата, предназначени за обвиняемия банкер.

Съдията докладчик по делото Виржиния Петрова за втори път поиска от адвокатите на Василев – Константин Симеонов и Лазар Карадалиев, да предоставят телефон, имейл или други координати за връзка с Василев. Противно на всякаква логика

обаче се оказа, че защитниците

му не разполагали с такива данни

Съдебното заседание не тръгна и заради отсъствието на подсъдимия Георги Христов, тъй като се оказа болен. Медицински документ, който да удостоверява въпросното заболяване, не беше предоставен на съда. С оглед на невъзможността на съда да извърши каквато и да е процесуална стъпка бе отменено и заседанието в Специализирания наказателен съд, насрочено за 24 януари. Наложи се следващият опит за даване на ход на процеса да се отложи за 14 февруари.

Заедно с Василев за фалита на КТБ на съд са изправени още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева. Според обвинението Василев е ръководил организирана престъпна група, която е извършвала присвоявания от банката. Единият пункт от обвиненията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фабриката пуска изтъркани манипулации за Пеевски

Фабриката за фалшиви новини вече тотално се изтърка с измислените сюжети по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски и за пореден път претопли добре познатата опорка за приписване на негови връзки с тютюневия холдинг „Булгартабак“.

Пратиха писмо по заръка на Василев

Платени пионки на повикване чернят България пред US Конгреса

Пратиха писмо по заръка на Василев

Писмо, изпълнено с лъжи, рисуващо страната ни във възможно най-черните краски, изпратиха до US Конгреса платени пионки на повикване, чието най-малко общо кратно са финикийските знаци, щедро раздавани им в миналото, а на част от тях и в настоящето от банкера беглец Цветан Василев.