Снимки

- Инж. Лалов, Брегово е сред най-засегнатите от наводненията, обявихте бедствено положение преди няколко дни. Каква е ситуацията сега?

- Към момента има леко подобрение в сравнение с тази от преди ден. Нивото е паднало с около 4-5 сантиметра, но като се има предвид, че има около 5000 декара залети площи, все пак е нещо. В същото време обаче подпочвените води се вдигат, от напора на толкова големи количества вода дигата е подгизнала и сме нащрек. Екипите на Пожарна безопасност работят и с помпи се прехвърля вода от наводнените терени в коритото на река Тимок. Направили сме разширение на прореза за отичане на тези води. Укрепваме дигата с пясък и чували, така че правим всичко възможно обстановката да не се усложни.

- И в момента екипите работят?

- Точно така. С кризисния щаб обсъдихме и евентуална евакуация на хората, но смятаме, че засега не се налага. Имаме обаче готовност да го направим при нужда. Що се отнася до екологичната обстановка, взети са проби и очаквам резултатите. Тогава ще го съобщя и на хората, но искам да имам официален документ за това.

- Защо обаче се стигна дотук, само в голямото количество дъжд ли е причината?

- Не, не бих казал. Причините са много, защото става дума за голямо количество водни маси - дъждовна вода, топене на снегове. Според мен обаче има изпускане на водни маси от територията на Сърбия.

- Какво точно имате предвид?

- Имам предвид реките, които се вливат в едно, ако има съоръжения за изпускане и то преминава през мини „Бор“, може да създаде голям проблем.

- А може ли да се дължи на изпускането на язовири?

- Не изключвам тази вероятност, ако има язовири там. Но за момента мога само да предполагам, като имаме предвид огромните количества вода, които изтичат през прореза вече 4-5 дни. Това означава, че причината не може да бъде само заради дъжда или топенето на снеговете. Това твърдение е абсурдно.

- За първи път ли сте изправени пред подобен проблем, случвало ли се е подобно нещо и преди?

- За втори път се случва подобно нещо в Брегово. Първият беше на 28 януари 2010 година. Обстановката беше същата.

- И какво се оказа тогава, коя бе причината?

- Не успяхме да изясним. И въпроса ще го поставим на отговорни фактори на държавата, за да се реши на национално ниво.

- Жители на Брегово заявиха, че едва ли не всяка година по това време изнасят от дома си бяла техника, за да няма щети. Има ли такова нещо?

- Не бих казал. Пред такава тежка обстановка се изправяме за втори път, както изтъкнах. Заявявам го отговорно като кмет. По принцип има район с подпочвени води и от дъждовете може да има усложняване на ситуацията, но то е нищожно в сравнение със сегашната ситуация.

- Има ли паника сред местните хора, притесняват ли се?

- Притесняват се, защото все пак става дума за огромни количества вода. Ако стане пробив в защитната дига, водата влиза директно в града.

- Има ли засегнати къщи?

- Има около 40-50 дворни места, залети от подпочвените води. Аз съм картотекирал тези домакинства.

- Заявихте, че имате готовност за евакуация на хората, къде може да ги настаните?

- В училището и в сградата на домашния социален патронаж, в случай, че има пробив по дигата.

- Вярно ли е, че хората не пият от водата, както и не готвят с нея?

- Така е. Дори по магазините вече няма минерална вода, всичко е изкупено. Затова настоявам инспекторите, които взеха проби, да ми издадат официален документ и да съобщя резултатите на хората.

  • - Вие лично притеснявате ли се наистина от наличие на тежки метали?

- Да, защото при нас има наличие на тежки метали в почвата. Има анализи за това. А тук се произвежда жито, слънчоглед. В съседство с тези райони са помпените станции за питейни води.

- Работят ли тези станции или са спрени?

- Тази, за която има притеснения, не работи.

- От кога?

  • - От преди 4 дни, откакто е обявено бедственото положение.

- А преди хората притеснявали ли са се да пият от водата?

- Не, притеснението дойде също тези дни. Те винаги са чакали да чуят моята позиция по въпроса. Не мога да кажа дали има замърсяване или не, докато не излезе официален анализ.

- Представители на РЗИ заявиха, че е необходимо изрично да поискате такъв анализ, така ли е?

- За мен това е оправдание. Твърдят, че периодично са вземани проби, но никой официално не ме е уведомявал за резултата. Ако се съмнявам, веднага ще взема паралелни проби и ще съпоставим резултатите. Мога да създам такава организация. Ако нямат никакви притеснения, защо не ми дават анализа?

- Къде точно има наличие на тежки метали, това важи ли и за някои дворни места?

- Тежки метали в почвата има в близост до река Тимок, още при процесите на разливане преди около 30 години. Тогава бе доказано от експерти и сега отново получих информация за замърсяване с мед и олово.

- Какво предстои сега?

- Кризисният щаб ще заседава, докато е бедственото положение, за вземането на важни решения.

- От какво имат нужда хората в момента, казахте, че водата в магазините и изчерпана?

- Ще мога да дам конкретен отговор на този въпрос, когато получа резултатите. Тогава ще знам дали има проблем с водата. Хората се надяват, че ще направим всичко възможно, за да не се стигне до трайна негативна ситуация.

- Колко жители има Брегово и с какво се занимават хората?

- Около 2500 души. Една част се занимават със земеделие, други са заети в бюджетната сфера, трети работят в социални заведения.

- Контактувате ли с други кметове, координирате ли се?

- У нас има 265 общини и проблемите на всяка една от тях са различни. Така че почти нямаме допирни точки.

- А какви са проблемите на Брегово?

- Един от сериозните е състоянието на вътрешната пътна мрежа. Това няма как да се реши с бюджетни средства, необходимо е европейско финансиране.

- А работите ли по европроекти за усвояване на такива средства?

- Да, в момента работим по няколко за развитие на селските райони, за ремонт на читалища и др. Но това не е достатъчно, нашите потребности са много по-големи.

- Има ли хора, които напуснаха Брегово и са се пренесли при роднини в други населени места?

- Не, въпреки че има заливане на дворни места, няма такива хора. Всички останаха в домовете си.

 

ВИЗИТКА:

Инж. Милчо Лалов е кмет на община Брегово пети мандат

Роден през 1950 г. в град Брегово

Завършва висше образование в град София – ВХТИ, специалност „Технология на органичния синтез”

Заместник-кмет на общината от 1991-1999 г.

През 1999 г. е избран за кмет на община Брегово


 


 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.