Близо 350 експоната, основно златни и сребърни накити от епохата на ІІ-ІІІ-то хилядолетие преди новата ера ще покаже за пръв път Националният археологически музей с институт при БАН във виенския Kunst-Historisches Museum.

В подготовката на грандиозната по своя замисъл експозиция под наслов „Металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров”вземат участие общо 14 музея от цялата страна- Сред най-ценните са 18 предмета от трезорите на археологическия музей в Раднево, коментира кураторът доц.д-р Христо Попов.

Част от артефактите вече са отпътували за австрийската столица, откриването ще стане 6 март. Близо 4 десетилетия в този музей не е имало гостуваща българска изложаб, за последно там сме показали част от наследството на траките през далечната 1973-а, припомни доц. Попов.

Гостуването на експонати от родната праистория е съпроводено с пристигането у нас на съкровището от Нант Сен Миклош , което ще може да бъде видяно от 6 април в София.

Основната част от радневските експонати са намерени в хода на спасителни разкопки в района на вече изкопаните от багерите в комплекса „Марица изток“ Чернова и Голяма могила, уточни директорът на музея Пламен Караилиев.

Археологическият музей в миньрския град е създаден преди четвърт век, там в момента работят 6 специалисти.Пред годините само в основните фондове са постъпили близо 3 000 експоната, част от които са уникални.

През 2016 година с финансова помощ от 250 000 лв от държавното „Мини Марица изток“ бяха извършени спасителни разкопки пред фронта на минните дейности. Открити бяха както златни и сребърни укращения така и оръдия на труда, изработени от обсидиан.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докторите с право да откажат лечение на агресивни пациенти

Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи за следващите три години.

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.