Снимки

Над 800 мъже, жени и деца на възраст от 2 до 12 години нахлуха рано заранта в неделя сред каменните зидове и плочи на античния форум в Стара Загора, за да прогонят в навечерието на пролетта злите зимни духове.

Близо 6 тона тежаха чановете, които кукерите бяха провесили на кръстовете си, звънът им се чуваше на километри от мястото на събитието – двадесетия фестивал на маскарадните игри.

На поканата, отправена от инициатора на фестивала, академик Крум Георгиев откликнаха 22 състава от близо и далеко. Сред най-атрактивните бяха играчите от пернишкото село Кошарево, по-известно като селото на лъжливите свидетели.

От Гърция пък се завърна 6 – годишната Дария, за да премине в ръцете на баща си, родом от сливенското село Глушник по протежението на дългото близо 2 км дефиле.

Изстрел от черешово топче даде старта на надпреварата, екотът му чак стресна председателя на журито, доц. Ангел Янков от пловдивския етнографски музей.Сред участниците бдително репортерско око съзря действащо отче в северняшко село, надянало гугла, обшита с мъниста. Свещеникът обаче помоли да не бъде показван, защото от местната митрополия издали строга забрана за включване в езическия обряд.

С гонитбата на кукери, арапи,старци, дервиши, станчинари, песяци, камилари и бабугери навсякъде по земята българска се прогонват черните мисли и се отваря широко вратата за нахлуване на светлината, коментира академик Крум Георгиев.Той припомни, че Обичаят произхожда още от дълбока древност. Счита се за част от тракийското наследство, възникнало е във времена , когато човекът си представял света като борба между две начала – доброто, което има силата да създава света, и злото, което руши всичко пред очите си.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.