Снимки

 

Добив на волфрам край запечатана през 1987 г. уранова мина може да замърси с уран и много други токсични вещества питейната вода на Велинград, пише в. "Телеграф".

Урановата мина попада на концесионната територия на пловдивската фирма „Ресурс 1“, като е на метри от работната площадка. Входът е затрупан с изкуствено възвишение, като така се слива с околния пейзаж. Само местните знаят, че на мястото навремето е имало уранова мина.

Концесията обхваща около 5 квадратни километра в Родопите, на няколко километра от Велинград, край с. Кръстава. Тя е предоставена на пловдивската фирма с решение на Министерския съвет от 2009 г., но добив досега не е започнал. Намеренията на концесионера са да вади волфрам, но в града има опасения, че в сондажните ядки има и уран. Никой не знае къде ще се дълбае, за да се вадят полезни изкопаеми, и дали няма да се засегне и бившата уранова мина.

Основният проблем е, че основната вододайна зона на Велинград попада в концесионната територия.

Две от реките минават през самата работна площадка, където ще се складира добитата руда. Те са на 10 и 27 м от извършените сондажи. Хората от Велинград са притеснени, че ако мината заработи, цялата Менделеева таблица ще се изсипе във водата на града.

„Аз ще съм първият, който си взима децата и изчезва“, коментира управителят на общинската водна фирма Йордан Нанов. В момента той се е заел с учредяването на санитарно-охранителни зони около водоизточниците, каквото е изискването на нормативната уредба, но досега не е било извършено по неясни причини. Най-строго охраняемата зона, която ще бъде оградена с бодлива тел и там няма да се допускат хора, трябва да бъде ситуирана на самата работна площадка на концесионера. Документите за учредяването й вече са в „Басейнова дирекция” - Пазарджик. Ако такава зона бъде изградена, мина на това място реално не може да има.

От местното водно дружество са направили

специални проучвания за това какво ще бъде влиянието на мината върху водите на града.

С материалите вчера трябваше да бъде запознат и президентът Румен Радев при посещението му в града.

Проучванията показват, че ако мината заработи, 68,4% от питейната вода на града ще бъде замърсена с токсични и опасни вещества.

При дъждове и снеготопене концентрацията на такива вещества ще нарасне значително, а при порои ще надхвърли пределно допустимите норми поради отмиване на големи количества прахообразни частици от рудата на склад. Внезапно силно замърсяване е възможно при прекъсване или отваряне на жили на подземни кухини, пълни с вода. Това е отбелязано в становището на хидрогеолога, приложено към доклада по ОВОС.

Друга опасност от мината е в резултат на взривните работи да пресъхнат част от водоизточниците. Така ще се изгубят над 7% от дебита. Заедно със замърсяването сумарно от мината ще бъде засегната над 75% от питейната вода на града.

Отделно при взривовете може да се спукат и бетонните тръбопроводи, по които вече има пукнатини, защото са строени преди 60 г. Така в тях ще проникнат външни води. Това сега не би било опасно, тъй като качеството на тези води е сходно с това на уловените от водохващанията. Това обаче коренно ще се промени, ако започне експлоатация на мината, което ще замърси района.

Камионите, които ще извозват рудата, също ще допринесат за замърсяването. Планира се по труднопроходимите пътища без настилка на ден да минават по 150 камиона. Така ще бъдат замърсени не само водите, но и въздухът на Велинград. Хидроинжинерите пък не могат да дадат категорично мнение, че няма да бъдат замърсени и минералните води, от които градът зависи толкова много.

Затова местните хора са тотално против край града им да има волфрамова мина.

„Това е туристически град. Не може да има мина. Всичко зависи от хотелите. Пълна глупост е, че в мината ще дават големи заплати“, коментира мъж на средна възраст, седнал да поприказва с приятели в заведение на централната улица на града. Дребният бизнес също е против. „Ще има огромен отлив на туристи. Даже слухът, че мината ще замърси водата, ще свърши работа“, смята Атанас Осков, който държи закусвалня в центъра на курортния град. „Заради новините, че има уран над нормата във водата на Велинград, вече имаме отлив на туристи. Преди имаше зелени училища, сега – нищо. Хората отменят резервациите си“, коментира Осков.

„Мината щяла да дава хляб на 100-200 човека. Че само на централната улица сме 120 – бутици, закусвални, заведения... За да спечели някой парички, ние ще загубим бизнеса си“, коментират още Осков. „На нас мина не ни трябва. Вижте какво стана с „Бобов дол“ - там хората не могат да си получат парите“, добавя негов колега.

4000 в туризма остават без работа

Ще направим референдум, ако бъде допуснат добивът на руда във Велинград. Това заяви Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. Той посочи, че това ще унищожи туристическия бизнес в курорта. Очаква се над 4000 заети в туристическия бизнес да останат без работа и над 80 хотела да останат празни, тъй като никой няма да иска да почива на място, където се добива волфрам.

Златанов посочи, че в хотелите идват над 3000 туристи на ден и допълни, че броят им спадна драстично, когато се появи информация за наличие на уран във водата в града. В крайна сметка се доказа, че всички показания са в норма, но ние ще съдим източниците на тази информация за пропуснати ползи, заяви още той.

Концесионерът свързан с КЦМ

Концесионерът - пловдивската фирма „Ресурс 1“, е свързана с производителя на цветни метали КЦМ.

Акционери в „Ресурс 1“ са фирмите ГЕОПС, „Асена Агро” и „Минметинвест”. Един от управителите на „Минметинвест” – Розин Ангелов, е същевременно и член на Съвета на директорите на КЦМ.

Друг от акционерите – „Асена Агро”, е на бизнесмена Росен Чаталбашев, който е и собственик на огромен спа комплекс край с. Огняново.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

И в неделя преди обяд ще има слънце, после пак валежи и гръмотевици

През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. В неделя преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Министър Радев обсъжда защитата на българо-турската граница в Одрин

Защитата на границата между България и Турция и добрите практики при прилагането и ще бъдат основна тема на българско-турска конференция в Одрин идния вторник, 29 май. На нея участие ще вземат вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Това обяви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски в Свиленград, цитирана от БТА.