Снимки
Уникална икона, изработена от слонова кост и гравирана двустранно е открита при разкопки в крепостта Русокастрон край бургаското село Русокастро. Находката е намерена от екипа на шефа на Бургаския исторически музей Милен Николов. Според археолозите, артефактът е изключително рядък и безценен, поради което не може да има финансово измерение. Иконата е с размери 8,2 см височина и 3,5 см. ширина. Тя е част от триптих и представлява едно от крилата му.  Върху  лицевата страна са изобразени ликовете на  архангел Гавраил и на Св. Василий Велики. Върху обратната страна са гравирани два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената "Благовещение". Археолозите се надяват да открият и останалите две части от триптиха. Те са убедени, че изключително ценната вещ е принадлежала на някой от византийските императори или на член на императорската фамилия. В момента историците се опитват да разгадаят как триптихът се е озовал в крепостта Русокастро.
"Находката е изключително рядка и наистина безценна. В България има само още една подобна, а в целия свят са открити не повече от 15 фрагмента от такива икони. Подобни предмети са били изработвани от майстори единствено и само за Константинополските императори. Императорите на Византия са подпомагали тези майстори и никой друг не е можел да притежава такива редки и много скъпи за онова време вещи. Подобни икони от слонова кост са произвеждани в един определен отрязък от време - от края на 9-ти в. до 11-ти век. Находката представлява крило от триптих, ползван като походен олтар. Когато императорът е тръгвал на завоевателен поход, го е носел със себе си и пред него е казвал молитвите си. Изхождайки от това, считаме, че една от версиите е, че някой от византийските императори е бил в Русокастрон и е донесъл триптихът, който по някаква причина е останал тук. Може да е бил изгубен или забравен при евентуално бягство. Другата версия е, че предметът е донесен като плячка от бойното поле", коментира ръководителят на разкопките Милен Николов. 
Откритата край с. Русокастро находка е била изработена през 10 век в Константинопол, е становището на изкуствоведа проф. Константин Тотев.
Консултантът смята, че триптихът е изработен по поръчка на някой от византийските императори или на някой член от императорското семейство. Само те са имали възможност да получават изключително скъпата за средните векове слонова кост. В онези времена, слоновата кост е  била по-скъпа и от златото.
В световен план при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки, потвърждава шефът на бургаския музей Милен Николов. В България се съхранява само един подобен предмет, открит при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. Той е намерен от френския археолог Жорж Сьор в началото на 20 век и представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената "Успение Богородично".
Находки от подобен елитен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музея Метрополитън, а сега и в Регионален исторически музей Бургас. Тяхната рядкост се дължи на това, че са изработвани само за нуждите на византийските императори и на техния най-близък семеен кръг. Днес подобни находки се съхраняват в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход. Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали подобни изделия от слонова кост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големите западноевропейски градове.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.