Новият апартамент според желаното училище за I клас (ОБНОВЕНА)

Родители купуват дом в близост до школото, в което искат да учат децата им

Новият апартамент според желаното училище за I клас (ОБНОВЕНА)

Постоянният адрес с по-голяма тежест, въвеждат уседналост

Родители си купуват нови апартаменти в райони в близост до училището, в което искат да запишат децата си, когато станат първи клас. Така те съобразяват купуването на нов дом с образованието на наследниците си, защото адресът има основна тежест при приема на най-малките ученици.

Например майки и татковци са ставали новодомци в райони около столичните 73-то СУ и 51-во СУ. Това разказа пред „Монитор“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той допълни, че родителите обикновено правят това, когато децата им са между 3 и 5 години.
Както „Монитор“ пръв писа очаква се от следващата година постоянният адрес в София да има по-голяма тежест за прием в първи клас, като за конкретния механизъм се обсъждат няколко варианта. Един от тях е

критерият постоянен адрес да има тежест над 51%

Вторият е да се дават различен брой точки в зависимост от годините, в които семейството е било на този адрес. Друг вариант е постоянният адрес да е единственият критерий и при равен брой точки да се прави вторично класиране. Също така ще се обсъжда вариантът от следващата кампания за прием в първи клас да се въведе и уседналостта.
Очаква се и да се изработи единна електронна система за прием за първи в клас, по подобие на тази за детските градини, обясни още Вълчев. Тя обаче може да влезе в сила най-рано от учебната 2019 - 2020 година.
За промени в критериите се заговори след като родителите сезираха прокуратурата, заради съмнения за злоупотреби а адреси при приема за първи клас.
Заради подозрения в измама някои столични училища дори  правеха

проверки за достоверността на заявените от родителите

адреси. Тази година за първи път Столична община спусна единни критерии за прием, които бяха задължителни за всички училища.
Миналата седмица пък стана ясно, че незаетите места за първи клас в столицата след трето класиране са общо 1356. Повечето престижни училища са напълнили паралелките и няма нито едно свободно място. Сред тях са 73-то СУ „Владислав Граматиков“, 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, 51-во СУ „Елисавета Багряна“, 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“, 32-ро СУИЧЕ, 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, 20-о ОУ „Тодор Минков“, 22-ро СУ „Г. С. Раковски“. Пълният списък със свободните места в конкретните училища може да се види на сайта на Регионалното управление по образование. Попълването на свободните места в София ще продължи до 14 септември.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.