Снимки

Всичко е обществена тайна, а не държавна. Оказва се, че държавна тайна е броят на граничарите, които пазят територията ни. Но всяка седмица такава се разпространява в медиите. Имаме бройката, имаме начина, по който се строи оградата, имаме данни дори за стажа на граничарите, тяхната техника, снимка на всичките им специални средства и какво ли още не. Но когато изнесеш данни за акция на МВР или за регистрация на автомобил, попадаш под ударите на закона. Ставаш шпионин. Не ни е ясен точно случаят на полицая Ваньо или Бай Ганьо, но ни е ясно, че малко аршинът е двоен. Едни се третират като шпиони, а други - просто като информатори. Трябва да се разясни на всички държавни служители що е това държавна тайна, за да могат да знаят къде и какво могат да говорят. Оказва се, че държавната тайна е определена в над 30 точки, които едва ли има човек, който да ги знае, освен началника на ВКР, МВР шефовете и разни други високопоставени държавници. Личните данни също били държавна тайна, не толкова служебна. И те трябва да се пазят, а знаем как се оперира лесно с тях. Дори в хотелите ни снимат личните карти. Да не говорим за бързите кредити, които ни смучат както си пожелаят. Не само финансово, но дори изискват да си снимаме лицата до личните карти. Че дори понякога и видео, за да ни отпуснат 399 лева заем. Искат от нас купища документи, които не е ясно за какво използват. Уж за последващи съдебни действия. Но могат да използват всичко това срещу нас и срещу нашия финансов интерес. Говорим за държавна тайна, а не знаем какво е личната. Отиваме да пушим в коридора и обсъждаме всички. По същия начин се разпространява и секретната информация – на по цигарка, докато си клюкарстваме. Интригата е в гена на българина. За да покаже колко много работи, той плете интриги. Не доказва своите качества, а оспорва тези на другите хора. Същото е и с държавната информация. Разпространява я, за да покаже, че е свършил нещо. До него е стигнало нещо секретно. И българинът не може да пази тайна. За него секретна е само бравата на вратата му. Всичко друго е общо. Не може да го пази. А и не му трябва. И какво го интересува държавата? За него тя е просто източник на пенсии и заплати. Особено на чиновника. На редовия чиновник. А и всеки, който има комшия полицай, има достъп и до държавните тайни. Така че те са си направо обществени. Тайните се разпространяват по комшийски. И въпросният Ваньо от Русе не е шпионин номер едно. Той е просто един комшия или човек, решил да изкара някой лев. Както всеки един Бай Ваньо, наследник на Бай Ганьо. И единият издава тайните на другия. Не от незнание, не от мизерия, а защото така е лесно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.