Когато у нас си говорим за здравеопазване, обикновено в съзнанието ни изпъква следната картина - мизерни условия за работа, неудовлетворени пациенти, ниско заплащане на лекарите и неуважение към професията. Сякаш нещата стигнаха дъното, след като дори вече си позволяваме да нападаме медици. В същото време имаме кадри, с които можем да се гордеем навсякъде. Има обаче и една друга картина-добри условия на труд, високо заплащане и болници с модерна техника. Но в други европейски страни. Затова младите ни и амбициозни лекари предпочитат да се реализират навън. И не само, защото там са по-добре заплатени, но и ценени. В Германия и Англия, например, дават мило и драго да имат медици като нашите. А тук някои просто оцеляват. И следват парадоксите. Сами толкова закопахме здравеопазването си, че допуснахме лекарите ни да си тръгнат. В същото време самите ние предпочитаме да лекуваме тежки заболявания навън. Чужденци пък съчетават почивката си у нас със здравен туризъм. Не за друго, ами защото получават качествени услуги на ниски цени. Да, ниски. Защото за обикновения българин поставянето на един имплант, да речем, може да е немислимо от финансова гледна точка, но пък на средностатистическия германец му излиза двойно по-евтино. Общо взето такова е положението и при балнео- и спа процедурите. По този начин чужденците се радват на курортите ни, но и се грижат за здравето си. Малко страни могат да се похвалят с чудодейни минерални извори като нашите, както и с добри рехабилитатори и кинезитерапевти. И това са само част от доказателствата, че у нас може да се развива медицински туризъм. Но както винаги, след всичко хубаво у нас следва едно голямо „но“. А то е, че точно тези кадри, които ни представят едва ли не пред света и по свой начин „рекламират“ страната ни, работят за заплати от около 450 лева. Ако кажем това на някой немски турист, сигурно ще се изсмее. Само че реалността е тъжна. Затова и мераклиите за тази професия стават все по-малко. Тъжно е и че самите ние не ценим тези хора и не знаем как да ги задържим у нас. Спомням си как преди време експерти прогнозираха, че през следващите години у нас ще дойдат поне 5 милиона възрастни европейци-предимно в балнеоложките и рехабилитационните центрове. Защо не използваме тази възможност? Та това може да съживи цели региони. Дали обаче, ако продължаваме така, след време ще има кой да лекува тези хора? Или отново медиците ни ще бягат навън, а ние ще сме принудени да плащаме още по-скъпо, за да сме в болница в чужбина? Къде е и рекламата, която да представя страната ни като привлекателна здравна дестинация? И не на последно място, ще продължаваме ли да толерираме нерегламентираните лекарски практики и съмнителните спа услуги в някои курорти, които са със съмнително качество? На тези въпроси трябва да намерим отговор, за да сме престижна, а не само евтина дестинация. Изборът е наш и нека сами открием разликите между двете реалности.

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.