Снимки

Генералът от КГБ е зам.-шеф на дружеството на руския олигарх

Цветан Василев разчита на връзките си с братушките да се спаси от възмездието за източването на КТБ

 

 

Руският генерал от КГБ Леонид Решетников, придобил спорна слава у нас през последните години, е тайният коз, на когото БГ Мадоф Цветан Василев разчита да се спаси от правосъдието.

Именно към мрежата от контакти в бизнеса, политиката и медиите, които съветският и впоследствие руски разузнавач е изплел не само в своята родина, а и на Балканския полуостров, се обърна за помощ мустакатият аферист веднага след като финансовата пирамида, която бе изградил около източената КТБ, се срути с гръм и трясък.

Генерал Решетников придоби

нетипичния за един разузнавач статут на медийна звезда в България

в края на 2016 г., когато забърка политически скандал с лидера на БСП Корнелия Нинова. В TV интервю Решетников заяви, че Нинова е съгласувала с него кандидатурата на Румен Радев за президент, в отговор на което соцлидерката обвини руснака в лъжа и заяви, че е „изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси“. След като първоначално отрече да се е срещала с него, след това Нинова призна, че е имала разговор, но са обсъждали само общи въпроси. От своя страна Решетников с течение на времето се отметна постепенно от своята първоначална версия и обясни, че просто я е питал кого смята да номинира БСП, като бил обяснил, че не познава човека. Впоследствие в българските медии бяха тиражирани няколко чуждестранни публикации, приписващи на Решетников

Цветан Василев разчита на стабилните си връзки с генерали от КГБ и руски олигарси, за да се пробва да избяга от възмездието за престъпленията си

участие в планове за хибридна война на територията на България и намеса в изборите

 

В началото на 2017 г. генералът бе пенсиониран от поста директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), като според редица медийни разследвания причината е скандалът, в който той намеси руската държава при опита за преврат в Черна гора. Решенитков обаче продължи да е чест герой на медийни публикации, особено свързани с България, като негови становища по различни вътрешнополитически въпроси често се приписват от някои родни медии като официална позиция на Москва.

Именно тихият пенсионерски пристан, на който се закачи Решетников, показа най-ясно кои са неговите силни пипала в международен план. Веднага след като напусна РИСИ, генералът от КГБ зае поста зам.-председател на Дружеството за развитие на историческото образование „Двуглав орел“. Ръководител на „Двуглав орел“ е не кой да е, а добре познатият от нашите разследвания руски православен олигарх Константин Малофеев. Двамата дори блеснаха на снимка рамо до рамо на конференция, озаглавена "Духовният подвиг на руския народ", проведена в Москва по повод 140-годишнината от Освобождаването на България от турско робство. Освен че притежава активи за милиарди долари, Малофеев има сериозно участие в медийния сектор както в Русия, така и чрез свои хора в някои балкански държави, а

най-известният му проект е религиозната телевизия „Царьград“.

Именно на тази медия е видеозаписът от срещата на руския патриарх Кирил с президента Румен Радев, на която духовникът държи назидателен тон на българския държавен глава. Освен Малофеев друг близък приятел на генерал Решетников е председателят на движение „Русофили“ у нас и бивш издател Николай Малинов. Чрез Малинов бе направен и вторият опит на Константин Малофеев да сложи ръка на купената с пари на вложителите в КТБ телевизия ТВ7. Както твърди пък самият руски олигарх в свое интервю, Николай Малинов го запознал с Цветан Василев след фалита на КТБ. Малофеев, спрямо когото са наложени международни санкции от САЩ и ЕС, си говорил надълго и широко с БГ Мадоф „за църкви“.

За кои точно църкви са си говорили Цветан Василев и Константин Малофеев и обсъждали ли са цитати от Библията, и досега не е ясно, безспорен факт е обаче, че веднага след поставянето на КТБ под особен надзор БГ Мадоф се обръща първо към руските си другари за помощ. През март 2015 г. изненадващо избягалият вече в Белград ексбанкер Цветан Василев обяви, че продава всички активи, купени с пари на фалиралата КТБ като „Дунарит”, „Авионамс”, БТК, НУРТС, „Планасат”, ТВ7 и други на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Въпреки че до този момент Василев твърдеше, че активите уж не били негови и че не контролира дружествата собственици, се оказа, че може да ги продаде, т.е., че същите активи са изцяло под негов контрол. Скалъпената сделка бе за цена от 1 евро, а псевдокупувачите Пиер Луврие, Брус Брауър, Анатоли Кайро, Бертран Кавалие и Жан Жакобе дори свикаха пресконференция, на която да излъжат българското общество какви мастити инвеститори са. Групата измамници със скъпи костюми, ръководени от Василев, не успяха да придобият активите, тъй като обществото и институциите ни реагираха остро срещу наглия грабеж, целящ единствено да легитимира прехвърлянето на активите, закупени с парите на вложителите във фалиралия трезор, в полза на подставени от Василев лица. В медиите се появи информацията, че Пиер Луврие и олигархът Малофеев са били съдружници в руския фонд „Маршъл Кепитъл“. Тази връзка е осветена и от самия Малофеев, който твърди пред руската медия "Ведомости", че се е познавал добре с Пиер Луврие и двамата имали общи бизнес планове. Напълно ясно е, че Луврие е имал мисия, поръчана му от Василев и руския му покровител Малофеев – да открадне активите на КТБ, но фино, през скалъпена история за група инвеститори.

След провала на Пиер Луврие и неуспешния опит за овладяване на активи от КТБ на сцената излиза следващият руснак, също близък на олигарха Малофеев – Дмитрий Косарев. Този път с безумната идея, че Василев му бил прехвърлил множество активи, закупени с парите на КТБ, като БТК, НУРТС, „Дунарит” и други, срещу задължението на Косарев да го охранява – него и семейството му. В подписания между Василев и Косарев договор двамата се уговарят да разпределят приходите от бъдещата продажба на активите в

съотношение 80% за Василев и 20% за Косарев

Да разпределят активите, закупени с парите на вложителите в КТБ. За тези активи нито Василев е давал пари, нито пък Косарев, но и двамата нагло претендират, че им принадлежат. Двамата се договарят и Косарев се развихря – започват да валят всевъзможни искове срещу руската банка ВТБ, която закупи БТК на публичен търг. Но Косарев претендира, че именно той бил собственик на БТК, без да е дал нито лев за придобиването на компанията, като това обаче не му пречи по всякакъв начин да се противопоставя на всяко корпоративно действие на телекома. Косарев не посегна на „Дунарит“, въпреки че и това предприятие е в договора му с Василев, само защото там междувременно влезе друг приятел на бившия банкер – оръжейникът Емилиян Гебрев, с когото руските благодетели на Василев явно са в добри отношения. Според "Коммерсант" Косарев е бивш вицепрезидент на "Инфра инжиниринг" - дружество под контрола на Малофеев. Доказателство за това е и че Косарев ползва услугите на същата мощна адвокатска кантора, която обслужва олигарха в други негови бизнес начинания.

Така, докато се укрива в Белград и пръска откраднатите от вложителите в КТБ милиарди левове за всевъзможни пропагандни кампании, Цветан Василев всъщност разчита за своето спасение именно на руските си другари, в лицето на генерала от КГБ Леонид Решетников и неговия най-личен приятел Константин Малофеев, който, макар и санкциониран от САЩ, има немалко подставени лица, които защитават интересите му по целия свят. Включително и в България.

Княз за спецпоръчки

Компания на Решетников и Малофеев в „Двуглав орел“ прави княз Александър Трубецкой. Той е заместник-председател на Дружеството за развитие на историческото образование. По майчина линия е потомък на князете Голицин. Трубецкой е роден в Париж през 1947 г., учи пиано в школата „Рахманинов“, отбива военна служба във Франция, издига се до зам.-директор на корабостроителницата в Нант. Тя под негово ръководство изпълнява голяма поръчка от траулери и хладилни кораби за Черноморския риболовен флот на СССР.

После отива в Ирак, Сирия и Ливан, където се занимава с логистика на доставките на оборудване за нефтените находища в Северен Ирак. Завръща се в Париж, за да постъпи в голямата френска компания „Томсън“ (сега „Талес“), доставяща компютърни и свързочни системи за Академията на науките, морския флот, енергийните системи на Русия и „Газпром”. От 1995 г. князът е доставчик на различно оборудване за руския газов гигант.

 

Крадат TV7 за пропаганден канал на Кремъл

Трябвало да се трансформира под прикритието на православна телевизия

Цели три опита е направил банкерът беглец Цветан Василев да открадне TV7 чрез дуета Малофеев-Косарeв, като в единия му помага проруският бизнесмен и бивш издател на в. „Дума“ Николай Малинов. Българската медия е трябвало да стане съставна част от пропагандната машина на Кремъл, като се трансформира в православен канал, а Българския Мадоф да гарантира сигурността си.

Именно такъв канал създава в Русия през 2014 г. ортодоксалният олигарх Константин Малофеев. Медията се нарича „Царьград тв“ и е

замислена като интернет телевизия с информационна и аналитична насоченост.

Защитава консервативни и монархически позиции и, разбира се, геополитическите тези на президента Владимир Путин. „Царьград“ е препратка към старославянското име на Константинопол – столицата на бившата Византийска империя. Главното тв студио се намира в сградата на Централния телеграф в Москва, аудиторията възлиза месечно на 20 млн. души, като каналът присъства в пакетите на основните кабелни оператори. „Царьград тв“ активно отразяваше конфликта в Донбас, поддържайки самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Дори излъчи интервю с бившия бодигард на Малофеев Игор Гиркин-Стрелков. По това време Стрелков се подвизаваше като полковник, командир на сепаратистката армия и военен министър в Донецк. Гиркин-Стрелков е виновен за свалянето на малазийския пътнически „Боинг 777“ на 17 юли 2014 г. над Донбас с руска ракета "Бук". В инцидента загиват всичките 298 души, намиращи се на борда.

Василев и Малофеев се пробваха да превърнат ТВ7 в пропагандна руска машина през бившия издател на Дума Николай Малинов

Авторитетният британски финансов всекидневник „Файненшъл таймс” пише, че

каналът се придържа към антизападни възгледи.

Според политолози телевизията представлява бастион на руските крайнодейсни, които от началото на войната в Крим и последвалата международна изолация на Русия се опитват да лансират тезата за „обсадената крепост“. Малофеев освен собственик е и генерален продуцент, като през 2017 г. постепенно сдаде властта на Леонид Решетников. Генералът беше избран за председател на надзорния съвет на „Царьград тв”.

В крайна сметка след като TV7 губи лиценза си, и руснаците губят интерес към нея,. През септември 2017 г. Василев прави четвърти отчаян опит да наложи контрол над медията през дружеството „Вояджър резорт“, собственост на верния му паж Йордан Златков. Съдът обаче го порязва, а в крайна сметка този февруари TV7 e окончателно обявена в несъстоятелност и е наложена обща възбрана върху нея, става ясно от решението на магистратите. Така приключва и сагата с опитите да се попречи на държавата да се опита да осребри актива.

300 млн. от КТБ налети в ефира

Въпреки всички опити на банкера беглец да скъса пъпната връв между кредитирането от КТБ и TV7, в делото по обявяването на телевизията във фалит бяха представени документи, доказващи, че милионите са отишли именно в медията. Любопитното е, че те дойдоха от „Краун медиа“, която поиска да бъде вписана като основен кредитор на телевизията. В периода 2011-2014 г. в телевизията са налети близо 300 млн. лева от фалирания от Цветан Василев трезор. Само че не под формата на директни заеми (бел.ред. - такъв има само един, за 7,8 млн. лева), а след косвени необезпечени кредити, отпуснати от КТБ през ТЦ-ИМЕ, което пък ги дава на фирмата - собственик на телевизията, “Краун медиа“. Това прави по 100 млн. лева на година, а статистиката показва също, че в медията са били инжектирани около 1/15 от източените от трезора пари.

Докато мисията у нас се оглавяваше от Авдеев

Бил е съветник в посолството,

Костов му е чест гост

Иван Костов е чест гост на руското посолство в периода 1991-1994 г. - и като финансов министър в две правителства, и като лидер на СДС, сменил Филип Димитров. По това време дипломатическата мисия се управлява от посланик Александър Авдеев в тандем с бъдещия генерал Леонид Решетников, който е съветник.

Костов и покойният премиер Андрей Луканов често се усамотяват

с двамата дипломати в една зала за ВИП гости, разположена до централата, по време на приемите, давани от руското посолство. Тук е моментът да припомним, че Командира е продукт именно на Луканов, а покойният премиер беше разкрит като секретен сътрудник на комунистическото военно разузнаване РУМНО. Любопитно съвпадение е, че Авдеев е роден в украинския град Кременчуг, където Костов учи за летец.

Решетников е роден през 1947 г. в Подсдам в бившата ГДР в семейство на подполковник от Червената армия и майка казачка. От 1976 г. работи в Първо главно управление – външнополитическо разузнаване на КГБ, а после и в наследника му – Федералната разузнавателна служба на Русия (ФРС).

Бил е резидент на КГБ в София,

шеф на направление „Балкани“ на ПГУ на КГБ, началник на Информационно-аналитичното управление на ФРС, директор на Руския институт за стратегически изследвания към Кремъл. 16 години е шетал като шпионин из балканските страни – България, бивша Югославия и Гърция. През 1970 г. завършва историческия факултет на Харковския университет. От 1971 до 1974 г. е аспирант в СУ "Св. Климент Охридски", защитава дисертация с актуалната по това време темаБългарската политическа емиграция в Съветския съюз от 1923-а до 9 септември 1944 година“. Подобно на олигарха Малофеев и Решетников е силно религиозен.


Малофеев праща казаците в Донбас

Изживяващият се като православен олигарх Константин Малофеев подпомага изпращането на казашките части, воюващи на страната на сепаратистите в самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република. Това става чрез оглавявания от него благотворителен фонд „Свети Василий Велики“. Състоянието на 43-годишния ортак на Българския Мадоф се изчислява на милиарди – само една от компаниите му „МаршалКепитал“ притежава активи за над 2 млрд. долара. Малофеев е роден в семейството на астрофизик и програмистка. Баща му е светило в областта на астрофизика и един от най-големите специалисти в областта на пулсарите. Малофеев е председател на съвета на директорите на групата компании “Царыград“. Прави опит за политическа кариера, но е уличен в купуване на гласове. Името му е замесено и във финансови афери и опит за заграбване на чужди компания, но от всички скандали се измъква сух. През 2014. г. урежда лидера на френските крайни националисти и евродепутат Жан-Мари льо Пен да получи кредит в размер на 2 млн. евро от руски компании.

Квартетът в черен списък на ЕС и САЩ

Ортаците на Българския Мадоф са в черен списък на ЕС и САЩ заради подкрепата си за сепаратистите в Донецк и Крим. На квартета Малофеев, Косарев, Гиргин и Александър Бородай е забранено да влизат в страните от Евросъзюза и Щатите, както и да оперират на тяхна територия. Бородай е сред най-приближените на Малофеев, бил е PR консултант в компанията му „МаршалКепитъл“, а впоследствие и „първи министър-председател“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Стрелков - бившият бодигард на Малофеев и шеф на охраната му, е бил в спецчастите на наследника на КГБ - Федералната служба за сигурност на Русия. Участник е във войната в Приднестровието, където е свързан с казаческите отряди, после се бие в Босна на страната на Република Сръбска. Обвиняват го във военни престъпления, извършени във Вишеград, Фоча и Сараево. Гиркин беше осъден от американски съд на $400 млн. компенсация за близките на загиналите пътници от сваления малайзийски „Боинг“.

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.