Снимки

Учени от канадския университет Алберта са успели да дешифрират началото на ръкописа на Войнич с помощта на изкуствен интелект.

По думите на един от изследователите, Грег Кондрак, най-напред било нужно да се установи на какъв език е бил написан загадъчният манускрипт. За тази цел учените взели Всеобщата декларация за правата на човека, преведена на 380 езика. С помощта на сложни статистически методи те успели да изведат алгоритъм, който разпознал езика на документа с 97 процента точност. Така екипът стигнал до извода, че ръкописът е съставен на иврит, съобщава Си Би Си Нюз.

Изследователите установили, че за нуждите на своя шифър авторът на ръкописа е изменил поредността на буквите във всяка дума и е премахнал гласните. Според прочита на изкуствения интелект, първото изречение на артефакта гласи: "Тази книга дава съвети на свещеника, на стопанина на дома, на мен и на хората".

Първите 72 думи може да се отнасят към растителната фармакология и в тези отдели се срещат думи като фермер, светлина, въздух и огън.

Кондрак изтъква, че изкуственият интелект е свършил основната работа, но без помощта на човека той би бил безпомощен. Човешкият разум е нужен, за да се разбере синтаксисът и смислената връзка на думите. За целта са били нужни специалисти по иврит, историци и криптографи.

Преди около година руски математици съобщиха мнението си, че ръкописът на Войнич е написан на два езика, без гласните букви. Учените от института по приложна математика към Руската академия на науките са убедени, че именно така е зашифрован ръкописът - като е записан на два езика, без гласните и интервалите. Полученият набор от символи е съединен в нов текст и той е накъсан с интервали. Според специалистите около 60 процента от текста е на английски или немски език, а останалата част на романски език - италиански или испански, или на латински.

До тези изводи математиците са стигнали със статистически анализ на текста. Те са сравнявали буквените съчетания и разстоянията между тях, показателя на Херст за автоматично обработване за различни езици и са направили спектрален портрет на матрици от съчетания от две букви.

Според един от авторите на изследването възстановяването на целия текст не е възможно, защото вариантите на думите са прекалено много. Първоначално специалистите планираха да определят езиците, на които е написан текстът, което всъщност са сторили учените от канадския университет Алберта.

Ръкописът на Войнич е средновековен труд, написан през 15-и век от неизвестен автор. Той е открит от антикваря Вилфрид Войнич и е наречен на него. Правени са многобройни опити да бъде дешифриран, все неуспешни. Според една от по-новите теории, той е написан поне частично на езика на ацтеките и съдържа описание на флората и фауната на Новия свят.

В книгата има над 170 000 отделни знака, обикновено отделени един от друг с малки промеждутъци. Повечето от знаците са изписани с едно или две прости движения на перото. Целият текст на ръкописа е съставен с азбука от 20-30 букви. Изключение правят няколко десетки особени знака, които се появяват в книгата по един-два пъти.

По-големи разстояния между знаците разделят текста на около 35 000 "думи" с различна дължина. Изглежда, че те се подчиняват на някакви правописни или фонетични правила. Някои знаци трябва да се появяват във всяка дума (както гласните), някои никога не са след други, някои могат да бъдат удвоени, а други не.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коала стана рибар (ВИДЕО)

Семейство, излязло на риболов край брега на река Мъри в Австралия, е заснело удивително видео с коала, подвизаваща се като въдичар, съобщи ЮПИ.

Стартът на изследователския апарат

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната

Стартът на изследователския апарат "Чанъе 4" е планиран във втората половина на тази година.

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образували 250 милиона години след Големия взрив - доста кратък интервал от космическа гледна точка, съобщи "Ройтерс".