Снимки

От догодина шофьорите вече ще могат да си купуват и тримесечни винетки, а годишните стикери ще важат за 12 месеца от датата на купуването си, а не както в момента за календарната година, независимо дали са платени в началото или в средата на годината. Това приеха окончателно депутатите, след като гласуваха на второ четене промени в Закона за пътищата.

Мотивът за въвеждането на тримесечния стикер е, че е по-справедлив и удобен за българите, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място.

Интерес към тази винетка ще има и от страна на българите, живеещи в чужбина, които масово си взимат продължителна почивка през лятото и я прекарват в родната си, смятат вносителите на поправката.

"Това е стъпка за повече справедливост в заплащаните такси“, коментира след приемането на закона Мартин Димитров от РБ. Първоначалното предложение бе да се въведе шестмесечна винетка, но идеята не бе подкрепена от управляващото мнозинство още на първо четене. След събиране на допълнителна подкрепа от други парламентарни групи, през април 2016 г. беше внесено предложението вече за тримесечна винетка.

Депутатите въведоха още и компенсаторна такса, която ще се плаща от водачите, които ползват пътищата без винетка. Тя ще дава право платилият да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство и е насочена основно към транзитно преминаващите през България пътни превозни средства. Таксата ще се плаща от влизащите в страната автомобили, без нужната винетки и ще се заплаща на съответния граничен пункт.

Въвеждането на тази такса се налага, тъй като глобените, за каране без стикери транзитно преминаващи автомобили, масово не плащали наложената им санкция. За българските шофьори остават предвидените в закона глоба, като в зависимост от превозното средство нейният размер е между 300 и 3000 лева.

Всички тези промени ще влязат в сила от 1 януари 2018 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

България продължава да покрива числовите критерии за членство в еврозоната

В Конвергентните доклади, които оценяват готовността на държавите за членство в еврозоната, България продължава устойчиво да покрива четирите числови критерия за членство, а именно тези за ценова стабилност (инфлация), стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг) и за дългосрочния лихвен процент. 

70 млн. лева получават биопроизводителите

60-70 млн. лева се очаква да получат биопроизводителите в седмицата от 3 до 8 юни. През юни и юли пък ще бъде готов регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8000 биопроизводители. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на фермерския пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“. Заедно с министър Порожанов беше и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Двамата министри разгледаха продукцията на земеделците и поздравиха всеки един от тях.