Снимки

Крайно време беше този изкуствено поддържан спор да бъде разрешен. Решението на правителството за промени в плана за управление на Национален парк “Пирин”, което отваря възможността за изграждането на втори лифт над Банско, не би трябвало да е повод за поредното шумно конфронтиране. Изобщо не става въпрос за спечелване на битка за поминъка срещу “екологичния рекет”. А за даването на възможност на хиляди българи, поставени досега в неравностойно положение, да имат достъп до красотите на българските планини. И това трябва да е само началото, защото например София, е единствената европейска столица, намираща се на ръка разстояние от планина, а има само един лифт към нея. И това не е всичко – от години има готови инвестиционни проекти за свързване с лифтове на туристически зони във високите части на Стара планина, Родопите, Пирин и Рила. Осъществяването на тези проекти ще раздвижи обезлюдяващите се села и градчета по тези места. И в никакъв случай няма да настъпят апокалиптичните катаклизми, с които оправдават сребърниците хранениците на НПО-та. Видя се, че лифтът към Седемте езера не застраши природата там, но даде възможност на любителите на планината да се радват на този природен феномен.

Чудно е как в продължение на години една малка група беше допускана да рекетира и да манипулира общественото мнение, не за общото благо, а за свои лични интереси. Няма да коментираме кой и защо ги е финансирал. Но беше крайно време държавата да се погрижи за тези, които работят усърдно, плащат си данъците, но искат и да се радват на уникалната българска природа.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.