Снимки

Петима души са потърсили помощ във варненската токсикология от началото на летния сезон, след убождане на отровен шип на морски дракон. Двама от пострадалите към момента са настанени за лечение, съобщи шефката на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, доц.д-р Снежа Златева. Броят на пострадалите от дребната рибка не е необичаен за сезона, но най-много са случаите през юли и август, коментират токсиколозите. Обикновено за година инцидентите с морски дракон стигат до няколко десетки. Най-чести негови жертви стават любители рибари, които бъркат морския дракон с попчето. Познавачите знаят, че драконите не са вкусни като попчетата и затова не ги ловят целенасочено. Обикновено те попадат сред редовния улов на чепаретата и убождането им става при свалянето им от въдицата. Опасността идва от шиповете по гърба и хрилете на морския дракон, които при докосване отделят от жлеза отровен секрет, който може да доведе пострадалия от убождането до парализа. Изключително важно е бързо да се потърси медицинска помощ и да бъде приложено правилното лечение, съветват токсиколозите. Ако това се случи, възстановяването е пълно. Има обаче случаи, когато лечението е забавено по различни причини или не е изпълнено правилно. Тогава е възможно пострадалия да има проблеми в продължение на година.

Някои летовници - каръци пък стават неволни жертви, след като при влизане за къпане в морето настъпят дракон, заровен в пясъка близо до брега. Болката след убождането е силна, пронизваща, пареща и пулсираща. Може да продължи от 1 до 3 часа, разказват препатили рибари. Случва се обаче отровата да мъчи пострадалите и цяло денонощие, а в най-тежките случаи 10- 12 дни. Отровата е комплексна с водеща съставка - дракотоксин, който причинява локално и общо отравяне. При тежки случаи може да засегне нервните окончания, да предизвика контрактура (свиване на мускули и сухожилия). Ако не се потърси веднага лекарска помощ, увреждането може да е трайно със засягане на костите и да се стигне до обездвижване на ставите. Може да се получи и некроза, тъмно петно с унищожаване на тъканта, което изисква хирургическа намеса. Като последица може да се появи и вторична инфекция, тъй като морската вода не е стерилна и вкарва бактерии в раната, която кърви понякога 2-3 часа. Общият токсоалергичен синдром, който се появява след убождане от морски дракон, е свързан със силно главоболие, гадене, студена пот и сърцебиене. При хора, склонни към алергии, може да предизвика анафилактоидна реакция и ако не се потърси веднага лекарска помощ, да се стигне до шок, а в много редки случаи и до смърт, прдупреждават медиците. Пикът на драконовите поражения е през юли и август, когато отровата е най-силна, предупреждава специалистите. Друга напаст през лятото е скорпидът, който е сходен с морския дракон, но е грозна рибка, пораженията от която не дават същия ефект и тежки симптоми. Медузите в Черно море не са отровни, но паренето им при допир, което може да продължи повече от 24 часа, е болезнено, а най-много трябва да се пазят очите, казват още специалистите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.